ßßß Cookit - przepis na Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach

Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach

nazwa

Wykonanie

Jajka faszerowane to jedna z najpopularniejszych potraw wielkanocnych, obowiązkowo musisz je przygotować. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska, doskonała nie tylko na Wielkanoc. To prawdziwy klasyk, a przepis stary jak świat. Jajka możesz faszerować czym dusza zapragnie, dziś skorupki jajek faszerowane jajkami!
Składniki:
5 jajek
1 łyżka jogurtu greckiego
sól, pieprz
zielenina
2 łyżki masła ghee
bułka tarta
Przygotowanie:
jajka ugotować na twardo (10 minut), ostudzić, nie obierać
przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół, uważając by nie uszkodzić skorupek. Łyżeczką ostrożnie wyjąć jajka ze skorupek
jajka drobniutko posiekać, dodatkowo można rozgnieść widelcem, następnie wymieszać z jogurtem solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Farszem wypełnić przygotowane skorupki
panierować w bułce tartej od strony farszu, lekko dociskając
układać na patelni z rozgrzanym masłem farszem w dół i podsmażać do zezłocenia, najlepiej pod przykryciem, by przegrzały się do środka Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło lub zimno
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2016/03/zapiekane-jajka-faszerowane-w-skorupkach.html