Wykonanie
Obok
pieczarki boczniak jest jednym z najczęściej uprawianym
grzybów. Nie wiem czy wartością
smakową i zapachową nie przewyższają
pieczarek, bo zdrowotną na pewno tak. Jakie to zdrowe
grzyby możesz przecztać tutaj: klik . Ten
grzyb o
białym, miękkim soczystym miąższu, powinien być
młody, starsze okazy stają się łykowate i włókniste. Z boczniaków
jada się tylko kapelusze. Znakomicie nadają się do smażenia. Dziś propozycja najbardziej znana i popularna boczniak a`la
schabowy. Smakują super i na gorąco i na zimno.Pyszne są również grilowane boczniaki, kliknij tutaj, a znajdziesz przepis na smaczną marynatę do grilowania boczniakow: klik .
Składniki:boczniaki - raczej większe okazy1
jajkobułka tartasól,
pieprzmasło ghee do smażeniaWykonanie:boczniaki oczyścić ściereczką, odciąć twarde końcówki ogonków. Jeśli musisz je umyć, ostrożnie, by nie nasiąkły
wodą od spodniej strony z blaszkami. Stracą cały delikatny smak i aromat. Posolić, posypać
pieprzemrozmącić
jajko na talerzu. Obtaczać
grzyby najpierw w
jajku,
potem w
bułce tartej i smażyć na rozgrzanym
maśle z obu stron na rumiano. Układać na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać jako gorącą przekąskę lub z
ziemniakami i surówką na drugie danie obiadowe. Nadmiar usmażonych boczniaków zjedliśmy na zimno z
chlebem jako kanapki na kolacje. Pycha!ŻYCZĘ SMACZNEGO !