Wykonanie
Aby tradycji stało się zadość, kolejny niedzielny przepis na
jajka:) Tym razem bardziej pracochłonny... Ale warto spróbować, bo ten smak nie ma sobie równych!:)
Jajka faszerowane na ciepło. Z chrupiącą skorupką. Smażone na
maśle. Z zieloną
pietruszką. Podane ze świeżym
chlebem. Idealne na wielkanocne śniadanie. Można je przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, a usmażyć tuż przed podaniem.Składniki:
jajkapęczek zielonej
pietruszkimasłosólpieprzbułka tartaJajka ugotować na twardo. Ostudzone przekroić
ostrym nożem na pół. Delikatnie, aby nie uszkodzić skorupki, wyjąć z nich środek.Skorupki odłożyć, a ugotowane
jajka i
natkę pietruszki przepuścić przez maszynkę do
mięsa. Dodać miękkie
masło,
sól i
pieprz. Wymieszać dokładnie ręką.Farsz nakładać do skorupek.Na patelni rozgrzać sporą ilość
masła.
Jajka obtoczyć (od strony farszu) w
bułce tartej. Smażyć 5-7 min. na małym ogniu.Czy w Waszych regionach
jajka faszerowane w tej wersji są znane? Z tego, co wiem, jest to danie typowe dla Mazowsza:)Dobrej końcówki weekendu:)Biedronka