Wykonanie
Każdy to danie nazywa po swojemu u mnie widnieje własnie pod nazwą nadziewane skorupki. Przepis stary jak świat kiedyś w domu czasem jedliśmy na kolację. Teraz ja też robię ale nie za często żeby się nie przejadły. Niby zwykłe
jajka wpakowane z powrotem do skorupki ale jednak smak inny. Polecam :)
Składniki :8-10
jajekpęczek
szczypiorkusól,
pieprzbułka tartałyżka
masłaJajka gotujemy na twardo, studzimy.
Ostrym nożem przekrawamy
jajko na pół razem ze skorupką, uważając aby nie zniszczyć za bardzo skorupek. Następnie małą łyżeczką delikatnie wygrzebujemy
żółtko razem z
białkiem. Skorupki odkładamy na bok,
żółtka i
białka siekamy na drobno.
Szczypiorek myjemy, siekamy, dorzucamy do posiekanych
jajek. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Tak przygotowane nadzienie wkładamy z powrotem do skorupek, stawiamy płaską częścią na
bułce tartej, lekko dociskamy. Smażymy na
maśle aż
bułka tarta dobrze się przyrumieni.Smacznego :)