Wykonanie
Ciepła.W te święta.Nabiera podwójnego.Znaczenia.
5
jajek5 łyżeczek
masłapół pęczka
szczypiorkusól,
pieprzbułka tartałyżka
masłaUmyć
jajka, ugotować na twardo - włożyć do zimnej
wody, po zagotowaniu trzymać jeszcze 8 minut.Zdjąć z palnika, przelać zimną
wodą, ostudzić.
Jajka razem ze skorupką przekroić wzdłuż na pół - sprawdzi się nóż z karbowanym ostrzem.Delikatnie wyjmujemy
żółtka,
potem większą część
białka i wrzucić do miseczki.
Jajka rozdrobnić, dodać miękkie
masło - utrzeć na masę.Dodać posiekany
szczypiorek, doprawić
solą pieprzem.Masą wykładać połówki skorupek.Każdą połówkę obtoczyć w
bułce tartej i smażyć chwilę aż będą rumiane na rozgrzanym
maśle, farszem do dołu.