Wykonanie
Cześć =) Dziś szybki i prosty przepis na ciekawą i smaczną potrawę, czyli kotlety jajeczne, zwane również
jajokami. Danie to jest bardzo popularne na Kujawach, z których pochodzę.Kotlety jajeczne są dosyć pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, żeby je przygotować, ponieważ naprawdę warto.
Jajoki podajemy z krychanymi
kartoflami. Do tego dania idealnie pasuje
marchewka z
groszkiem.Zachęcam wszystkich do samodzielnego wykonania kotletów jajecznych, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- 8
jajek (w zależności od tego, ile chcemy zrobić kotletów - 7-8
jajek wystarcza na ok. 6-7 sztuk, ale tak, żeby na 7-8
jajek ugotowanych na twardo, przypadało 1
jajko surowe)-
szczypior-
bułka tarta-
pieprz-
sólSposób wykonania:1) Ugotowane
jajka posiekać. Dodać drobno pokrojony
szczypior.2) Dodać surowe
jajko, 3 łyżki
bułki tartej,
pieprz i
sól.3) Wszystko dokładnie wymieszać i uformować kotlety.4) Obtoczyć w
bułce tartej.5) Usmażyć na małym ogniu do zarumienienia.
Smacznego =)