Wykonanie
Jeden z moich smaków dzieciństwa. Nie gościły na naszym
stole często, może właśnie dlatego tak dobrze je wspominam. Pierwszy raz zrobiłam je sama. Zawsze myślałam, że przekrajanie ugotowanych
jajek, razem ze skorupkami, jest zbyt trudne, a przygotowanie
jajek faszerowanych w skorupkach jest zbyt pracochłonne, ale okazało się, że wcale nie jest tak źle.
Jajka faszerowane na ciepło to bardzo fajna przekąska, nie tylko na wielkanocne śniadanie.
Składniki:5
jajek3 łyżki
masłaSól i
pieprz3 łyżki posiekanego
koperkuBułka tartaMasło klarowane do smażeniaWykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane i ostudzone
jajka przekrajamy
ostrym nożem wzdłuż na pół. Żeby skorupki nie popękały i nie zniszczyły się, dobrze jest ostukać ciężkim nożem miejsce cięcia.Ze skorupek, za pomocą łyżeczki wydrążamy
jajka, drobno siekamy, dodajemy miękkie
masło,
koperek, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone skorupki.
Jajka, od strony farszu, panierujemy
bułką tartą i smażymy na patelni z roztopionym
masłem klarowanym (kładąc
jajka farszem do dołu). Smażymy do momentu aż
bułka się zarumieni. Podajemy na ciepło.