ßßß Cookit - przepis na Torcik "Koszyczek Wiosny"

Torcik "Koszyczek Wiosny"

nazwa

Wykonanie

Mocno orzechowe, wilgotne ciasto na bazie orzechów włoskich i karmelowej czekolady- bez grama mąki. Udekorowane lekką, orzeźwiającą masą serowo-żurawinową. Torcik orzechowo-czekoladowy pięknie się prezentuje i może być gwiazdą każdego stołu.
Torcik "Koszyczek Wiosny" - orzechowy tort serowo-czekoladowo-żurawinowy bez mąki
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25-26 cm)
180 g czekolady karmelowej
300 g orzechów włoskich
250 g miękkiego masła
2 łyżki cukru waniliowego
5 łyżek cukru pudru
łyżka pasty waniliowej
5 jajek
Schłodzoną czekoladą ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy mielimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, pastą waniliową i żółtkami. Dodajemy orzechy i czekoladę i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 25 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni. Ciasto studzimy.
Krem serowo-żurawinowy:
500 g słodkiego twarogu typu włoskiego
300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
200 g suszonej żurawiny
2 łyżki cukru pudru
szklanka herbaty cytrynowej
Żurawinę zalewamy gorącą herbatą cytrynową i zostawiamy na 15 minut. Odlewamy płyn i blendujemy na gładką masę. Dodajemy twaróg,śmietanę, cukier puder i ponownie blendujemy. Masą zdobimy ciasto używając rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką- robimy koszyczek. Na zdjęciu pokazałam jak prosto można go wykonać. Do koszyczka możemy "włożyć" cokolwiek nam się wymarzy. U mnie są to cukrowe galaretki.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/04/torcik-koszyczek-wiosny.html