Wykonanie
Czasem każdy ma taki dzień, że, kolokwialnie mówiąc, wszystko leci mu z rąk, a wszystko za co się nie zabierze, kończy się klęską. Aby w takim dniu złagodzić kryzysową wizję szarej rzeczywistości, musimy troszkę się porozpieszczać ;). A co może być lepszego od dobrego ciacha? Smaczne i ZDROWE ciacho ;) - tak, by po jego spałaszowaniu nie dokładać sobie kolejnego powodu do irytacji w postaci wyrzutów sumienia. Jagielnik, na bazie jednej z najzdrowszych
kasz, sprawdza się zawsze doskonale. Uwielbiam przygotowywać go dla mamy- kiedy ma gorszy dzień i szybko potrzebuje "polepszacza humoru". Tak jak ostatnio, kiedy przytrafiła jej się mała stłuczka samochodowa (na szczęście niezbyt poważna i nie z jej
winy;)). Mało sympatyczny Pan, kierowca który spowodował całe to zajście, potrafił zepsuć jej nerwy na cały dzień. Z ukojeniem przyszło to ciacho ;) . Nigdy Was nie zawiedzie. Raz wyjdzie bardziej wilgotne (zakalcowate w stylu brownie), innym razem nieco bardziej wypieczone z lekko popękaną skorupką. W smaku zawsze wyborne. Kontrastowe barwy pięknie się prezentują i cieszą oko. Subtelnie udekorowane już samym wyglądem poprawia humor. Razem z mamą wiemy, co mówimy ;) .Ps. taka baba idealnie sprawdzi się również na wielkanocnym
stole :) .Babka jaglana:1,5 szklanki
kaszy jaglanej3 szklanki
mleka do gotowania
kaszy1/2 szklanki
mleka do ciasta3 łyżki
oleju2
jajka4 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukruszczypta
solibudyń czekoladowy z belgijską
czekoladą Delecta
budyń waniliowy z dodatkiem
wanilii Delecta3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia Delecta
Kaszę płuczemy na sicie. Przekładamy do garnka, zalewamy
mlekiem i gotujemy do miękkości na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kiedy
kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, zdejmujemy z ognia i studzimy. Dodajemy
olej,
cukier, szczyptę
soli,
jaja,
mleko,
mąkę,
proszek do pieczenia i ponownie całość blendujemy. Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy
budyń waniliowy, do drugiej
czekoladowy- obie masy dokładnie mieszamy. Formę na babę z kominem o średnicy 25 cm smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką. Do formy wykładamy naprzemiennie 3-4 łyżki masy jasnej i 3-4 łyżki masy ciemnej. Babkę pieczemy ok. 45-55 minut, temp. 180 stopni.Polewa jasna:czubata łyżka
mleka w proszku2-3 łyżki
mleka2 łyżki
cukru pudruSkładniki ucieramy na gęstą polewę.Polewa ciemna:czubata łyżka
mleka w proszku2-3 łyżki
mleka2łyżki
cukru pudrułyżeczka
kakaoSkładniki ucieramy na gęstą polewę.Dekoracja:kilka ulubionych
cukierków czekoladowychkuleczki zbożowe w różowej skorupce Delectakamyczki
czekoladowe DelectaMaczek
mango DelectaBabę dekorujemy polewą - całość najpierw pokrywamy polewą ciemną, a następnie dekorujemy wzorem z polewy jasnej. Na jednej połowie układamy rant z połówek
cukierków i tą część posypujemy
maczkiem mango i dekorujemy różowymi kulkami. Drugą część posypujemy kamyczkami czekoladowymi. Smacznego!