ßßß Cookit - przepis na Tort mandarynkowy z masą śmietanową

Tort mandarynkowy z masą śmietanową

nazwa

Wykonanie

Z wielkiej radości, że piątek, że przestało padać, że po południu ma być ciepło, że planuję jutro spędzić cały dzień kopiąc w ziemi i napawając się wiosną - wymyśliłam i upiekłam świeżutki, pachnący i pyszny torcik !
Skuście się, z serca polecam - ciasto bardzo łatwe a naprawdę wdzięczne.
Składniki (u mnie kwadratowa forma 18 x 18 cm):
biszkopt :
3 duże jajka
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki kakao
kilka kropli żółtego barwnika - można pominąć, chodzi tylko o kolor biszkoptu
Do nasączenia :
sok z 3-4 dojrzałych i słodkich mandarynek
Masa śmietanowa :
1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%
5 łyżek niesłodzonego serka twarogowego z wiaderka
3-5 łyżek cukru pudru (do smaku)
3-4 łyżki likieru mandarynkowego/pomarańczowego/wódki
1 śmietanfix
Dodatkowo :
masło do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder i kakao do posypania
mandarynki do ozdobienia
świeże listki mięty do ozdobienia
Przygotowanie :
Biszkopt : jajka ubijam ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Dodaję przesiane: mąkę, proszek do pieczenia i kakao, miksuję razem, a na końcu dodaję żółty barwnik. Ciasto przelewam do formy (dno wykładam papierem, całość natłuszczam masłem i oprószam mąką), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 25 minut. Upieczone pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimne przekrajam na dwa blaty, każdy nasączam dość obficie sokiem z mandarynek.
Masa śmietanowa :mikserem na najwyższych obrotach ubijam śmietanę przez 3-4 minuty, potem stopniowo dodaję cukier puder, a na końcu śmietanfix. Miksuję jeszcze kilka minut, aż wyraźnie się zagęści, wtedy stopniowo dodaję twaróg, a po połączeniu alkohol.
Składanie : połowę masy wykładam na jeden blat, przykrywam drugim. Na nim rozsmarowuję pozostałą masę. Za pomocą małego sitka oprószam ozdobnie powierzchnię kakao i cukrem pudrem, na górze układam cząstki mandarynek i świeże listki mięty. Tort najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/04/tort-z-mandarynkami-i-masa-smietanowa.html