Wykonanie
Już od kilku lat mam silikonową foremkę do pieczenia małych babeczek, takich wielkości muffinków. Do tej
pory jakoś nie korzystałam z niej w celach typowo babkowych. W tym roku pomyślałam, że takie mini babeczki będą idealne do koszyczka. Ponieważ
mięta na moim parapecie się nieprzyzwoicie rozrasta postanowiłam, że wykorzystam pomysł Kasi i upiekę babeczki z dodatkiem
mięty. "Przerobiłam" mój sprawdzony przepis na babkę piaskową i 6 babeczek w sam raz do koszyczka gotowych.
Składniki:1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej125 dag
masła1/2 szklanki
cukru2
jajka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru waniliowego2 łyżki
kakaoszczypta
soligarść drobno posiekanych liści
miętyWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem na gładką masę. Dodawać po 1
żółtku cały czas ucierając. W misce wymieszać 2 rodzaje mąk,
miętę i
proszek do pieczenia.
Mąki dodać do masy
maślanej i wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać
kakao i wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą
soli. Większą część
białek dodać do masy z
kakao i wymieszać, pozostałe
białka do masy
białek i też wymieszać. Nakładać do każdego otworu na babkę w połowie masę białą i
kakaową (kolejność dowolna). Babeczki piec około 20 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
/wydrukuj przepis/