ßßß Cookit - przepis na babka marmurkowa idealna

babka marmurkowa idealna

nazwa

Wykonanie

Wreszcie kilka dni wolnego i mogę wrócić do wypieków. Święta tuż tuż, więc prędko zabieram się za ciasta Wielkanocne. W pierwszej kolejności królowa polskich stołów świątecznych - babka. U mnie w tym roku marmurkowa :)
Według różnych przekazów początki polskiej baby wielkanocnej sięgają XVIII wieku, a jej pierwowzorem było ciasto z dodatkiem rumu, wynalezione przez polskiego króla.
Legenda głosi, że ciasto wynalezione zostało przypadkiem przez Stanisława Leszczyńskiego podczas pobytu w Lotaryngii.
Król uwielbiał słodkości, więc kucharze i cukiernicy często serwowali mu różne przysmaki. Jednak najczęściej podawano ciasto austriackie (kugelhupf ), wykonane z mąki, cukru, masła, drożdży i winogron. Król nie był jednak zadowolony, twierdził bowiem, że ciasto jest zbyt suche i bez smaku.
Pewnego dnia, Leszczyński zapragnął czegoś słodkiego, ponownie zaserwowano mu kugelhupf, przy którym znajdowała się butelka z rumem. Leszczyński będący pod wpływem trunku, polał ciasto alkoholem i spróbował. Rum okazał się brakującym składnikiem.
Tak powstało ciasto Ali Baba, które na tyle posmakowało władcy, że odtąd stało się jego ulubionym deserem. Król nazwał przysmak imieniem bohatera książki Baśnie tysiąca i jednej nocy.
Przez kolejne lata Ali Baba stało się popularne w różnych krajach. Dotarło m.in. do Francji i Włoch, gdzie przybrało swój kształt w formie grzyba i nazywano je babba. Polskim odpowiednikiem rumowego baba jest właśnie nasza babka wielkanocna.
Stanisław Leszczyński
Jean Baptiste van Loo
składniki:
375 g mąki pszennej
300 g masła
270 g cukru
5 jajek
4 łyżki mleka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
dodatkowo:
20 g cukru
20 g kakao
2 łyżki mleka
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę (na najniższych obrotach). Nadal miksując dodawać kolejno: cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu, wbijać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę i mleko na przemian.
2/3 porcji otrzymanego ciasta przełożyć do (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) formy na babkę (2 l pojemności). Do pozostałej części ciasta dodać kakao, cukier oraz mleko i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne. Przy pomocy widelca (ja użyłem drewnianego patyczka do szaszłyków) wykonać wzory w cieście tak aby ciemne ciasto połączyło się cienkimi stróżkami z jasnym.
Piec w piekarniku nagrzanym ok. 180 º C (ja piekłem w 200 º C) przez ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia w formie. Gotową babkę posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/03/babka-marmurkowa-idealna.html