ßßß Cookit - przepis na Kostka alpejska :)

Kostka alpejska :)

nazwa

Wykonanie

Powiem Wam,że bardzo mi smutno z tego powodu,że to ciasto jest tak pyszne:( Mój M. wchodząc do kuchni wracał z kawałkiem ciasta na talerzyku,przez co uszczuplił jego zasoby tak znacząco,że mnie dane było zjeść tylko 3 kawałeczki.Ech...trzeba będzie powtórzyć ten wypiek,na który przepis znalazłam w "Gotuj krok po kroku"nieznacznie go modyfikując.
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl.cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka masy krówkowej
10 dkg masła
kilka bez - moje niestety rozpuściły się w masie i na drugi dzień niewiele z nich zostało
45 - 50 dkg śmietany do ubicia - wcześniej dobrze ją schłodzić
Białka ubijam na sztywno,dodaję cukier,następnie po jednym żółtku i miksuję.
Dodaję przesiane przez sitko suche składniki i całość mieszam szpatułką.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Formę wykładam papierem do pieczenia,wylewam na nią masę i piekę 20 min.do suchego patyczka.
Studzę na kratce usuwając wcześniej papier do pieczenia.
Masło ucieram z masą krówkową i wykładam na ciasto,wrzucam na wierzch pokruszone bezy.
Schłodzoną śmietanę ubijam i wykładam na wierzch.Ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin,najlepiej na całą noc.
Przed podaniem całość lekko posypuję kakao.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/09/kostka-alpejska.html