Wykonanie
Powiem Wam,że bardzo mi smutno z tego powodu,że to ciasto jest tak pyszne:( Mój M. wchodząc do kuchni wracał z kawałkiem ciasta na talerzyku,przez co uszczuplił jego zasoby tak znacząco,że mnie dane było zjeść tylko 3 kawałeczki.Ech...trzeba będzie powtórzyć ten wypiek,na który przepis znalazłam w "Gotuj krok po kroku"nieznacznie go modyfikując.
4
jajka4 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 szkl.
cukru2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 puszka masy krówkowej10 dkg
masłakilka bez - moje niestety rozpuściły się w
masie i na drugi dzień niewiele z nich zostało45 - 50 dkg
śmietany do ubicia - wcześniej dobrze ją schłodzić
Białka ubijam na sztywno,dodaję
cukier,następnie po jednym
żółtku i miksuję.Dodaję przesiane przez sitko suche składniki i całość mieszam szpatułką.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Formę wykładam papierem do pieczenia,wylewam na nią masę i piekę 20 min.do suchego patyczka.Studzę na kratce usuwając wcześniej papier do pieczenia.
Masło ucieram z masą
krówkową i wykładam na ciasto,wrzucam na wierzch pokruszone
bezy.Schłodzoną
śmietanę ubijam i wykładam na wierzch.Ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin,najlepiej na całą noc.Przed podaniem całość lekko posypuję
kakao.Smacznego!!!