Wykonanie
Kostka alpejska. Skrajnie niedietetyczna, bardzo słodka, z chrupiącymi kawałkami pokruszonej
bezy. Łączy smaki uwielbiane przez dzieci: krem
krówkowy oraz
bitą śmietanę. Dorośli również wcinają ją z zapałem. Zwykle w pierwszym odruchu mówią; "ojej, ależ to słodkie!", jednak już po chwili sięgają po.. kolejny kawałek :-).
Składniki na formę 25x35 cm lub odrobinę mniejszą:
Biszkopt kakaowy:3
jaja3 czubate łyżki
mąki pszennej3 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakaoKrem kajmakowo-
bezowy:1 duża puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)250g gotowych bezików180g miękkiego
masłaKrem
śmietanowy:minimum 500 ml
śmietany kremówki 36% (może być więcej, wtedy warstwa śmietanowa będzie grubsza)kilka łyżek
cukru pudru (tyle, by osiągnąć satysfakcjonujący nas stopień słodkości)2,5 łyżeczki
żelatynytrochę wrzątku
kakao do pyspaniaWykonanie:
Biszkopt kakaowy:Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy
cukier i jeszcze chwilę ubijamy.
Potem kolejno wrzucamy
żółtka, a następnie obydwie
mąki przesiane wraz z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą formy. Pieczemy 25 minut w temp. 170C.Krem kajmakowo-
bezowy:
Masło ucieramy na puch. Porcjami dodajemy masę kajmakową. Na koniec wsypujemy pokruszone
bezy. Całość dokładnie mieszamy.Krem
śmietanowy:
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej
wody. Odstawiamy do wystygnięcia, ale kontrolujemy konsystencję, od czasu do czasu mieszając. Schłodzoną
śmietanę ubijamy mikserem, w trakcie dodając
cukier puder. Na koniec delikatnie łączymy z
żelatyną.Na wystudzony
biszkopt wykładamy krem kajmakowo-
bezowy. Kolejną warstwą jest krem
śmietanowy, który posypujemy
kakao. Zamiast
kakao można użyć startej
czekolady.
Biszkopt możemy wcześniej nasączyć, ale nie jest to konieczne. Ja nasączyłam naparem z
herbaty earl grey, z dodatkiem
cukru i
soku z cytryny.
\Życzę Wam smacznego! :-)