ßßß Cookit - przepis na Kajmakowo-śmietanowy przekładaniec alpejski z bezami

Kajmakowo-śmietanowy przekładaniec alpejski z bezami

nazwa

Wykonanie

Kostka alpejska. Skrajnie niedietetyczna, bardzo słodka, z chrupiącymi kawałkami pokruszonej bezy. Łączy smaki uwielbiane przez dzieci: krem krówkowy oraz bitą śmietanę. Dorośli również wcinają ją z zapałem. Zwykle w pierwszym odruchu mówią; "ojej, ależ to słodkie!", jednak już po chwili sięgają po.. kolejny kawałek :-).
Składniki na formę 25x35 cm lub odrobinę mniejszą:
Biszkopt kakaowy:
3 jaja
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Krem kajmakowo-bezowy:
1 duża puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
250g gotowych bezików
180g miękkiego masła
Krem śmietanowy:
minimum 500 ml śmietany kremówki 36% (może być więcej, wtedy warstwa śmietanowa będzie grubsza)
kilka łyżek cukru pudru (tyle, by osiągnąć satysfakcjonujący nas stopień słodkości)
2,5 łyżeczki żelatyny
trochę wrzątku
kakao do pyspania
Wykonanie:
Biszkopt kakaowy:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Potem kolejno wrzucamy żółtka, a następnie obydwie mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy 25 minut w temp. 170C.
Krem kajmakowo-bezowy:
Masło ucieramy na puch. Porcjami dodajemy masę kajmakową. Na koniec wsypujemy pokruszone bezy. Całość dokładnie mieszamy.
Krem śmietanowy:
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia, ale kontrolujemy konsystencję, od czasu do czasu mieszając. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, w trakcie dodając cukier puder. Na koniec delikatnie łączymy z żelatyną.
Na wystudzony biszkopt wykładamy krem kajmakowo-bezowy. Kolejną warstwą jest krem śmietanowy, który posypujemy kakao. Zamiast kakao można użyć startej czekolady. Biszkopt możemy wcześniej nasączyć, ale nie jest to konieczne. Ja nasączyłam naparem z herbaty earl grey, z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
\
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/10/kajmakowo-smietanowy-przekadaniec.html