ßßß Cookit - przepis na Placek toffi z pianką wiśniową

Placek toffi z pianką wiśniową

nazwa

Wykonanie

Wczoraj wpadł mi w ręce budyń o smaku toffi i pomyślałam, że upiekę z nim ciasto :) A dziś je wykończyłam pianką wiśniową. Będzie w sam raz na weekend ;)
Składniki :
Ciasto (forma 18 x 18 cm)
3 duże jajka
1 budyń z cukrem o smaku toffi (proszek)
0,5 szklanki cukru pudru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki musu jabłkowego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Krem:
500 g. półtłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego
1 galaretka wiśniowa (na 0,5 l. wody)
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
dżem wiśniowy
Przygotowanie :
Jajka ubijam z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym dodaję budyń w proszku, mus jabłkowy, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę. Mieszam aż ciasto będzie gładkie. Przelewam je do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piekę ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. (do suchego patyczka).
Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wody, a gdy przestygnie miksuję ją z serkiem. Ewentualnie masę dosładzam cukrem pudrem. Odstawiam do lodówki na ok. 10-15 minut, by zaczęła tężeć.
Przestudzone ciasto przekrajam na pół, jedną część smaruję cienką warstwą dżemu. Wykładam krem, przykrywam drugą częścią ciasta. Oprószam je pudrem, wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny (ciasto jest najlepsze następnego dnia)
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/02/placek-toffi-z-pianka-wisniowa.html