Wykonanie
Wczoraj wpadł mi w ręce
budyń o smaku
toffi i pomyślałam, że upiekę z nim ciasto :) A dziś je wykończyłam pianką
wiśniową. Będzie w sam raz na weekend ;)
Składniki :Ciasto (forma 18 x 18 cm)3 duże
jajka1
budyń z
cukrem o smaku
toffi (proszek)0,5 szklanki
cukru pudru1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
musu jabłkowego2 łyżki
oleju rzepakowego1 szklanka
mąki pszennejszczypta
solimasło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formyKrem:500 g. półtłustego
twarogu, trzykrotnie zmielonego1
galaretka wiśniowa (na 0,5 l.
wody)
cukier puder do smakuDodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
dżem wiśniowyPrzygotowanie :
Jajka ubijam z
solą i
cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym dodaję
budyń w proszku,
mus jabłkowy,
proszek do pieczenia i stopniowo
mąkę. Mieszam aż ciasto będzie gładkie. Przelewam je do formy posmarowanej
masłem i oprószonej
mąką. Piekę ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. (do suchego patyczka).
Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki
wody, a gdy przestygnie miksuję ją z
serkiem. Ewentualnie masę dosładzam
cukrem pudrem. Odstawiam do lodówki na ok. 10-15 minut, by zaczęła tężeć.Przestudzone ciasto przekrajam na pół, jedną część smaruję cienką warstwą
dżemu. Wykładam krem, przykrywam drugą częścią ciasta. Oprószam je pudrem, wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny (ciasto jest najlepsze następnego dnia)