Wykonanie
Uwielbiam
faworki, najlepsze są jeszcze ciepłe. Chrupiące, słodkie nie można się od nich oderwać. Przepis jest znakomity, zaczerpnęłam go ze strony najsmaczniejsze.plSkładniki:400 g
mąki30 g
masła20 g
cukru2
jajka1/2 łyżeczki
soli100 ml gorącej
wody1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier puder z
waniliąZmiksować ciepłe
masło z
cukrem i
solą. Miksować dodając po jednym
jajku, następnie wsypać połowę
mąki i
proszek do pieczenia oraz powoli wlać
wodę. Wsypać resztę
mąki i wyrobić ciasto ręcznie. Rozwałkować, radełkiem wycinać prostokąty, każdy na środku przeciąć. Przez otwór przeciągać jeden koniec. Wrzucać na gorący
olej i smażyć przewracając drewnianym patyczkiem. Odsączać na papierowym ręczniku i jeszcze gorące obtaczać w cukrze pudrze.