Wykonanie
SkładnikiCiasto125 g
masła1 szklanka
wody1 szklanka
mąki5 małych lub średnich
jajek1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem2 budynie
waniliowe bez
cukru (każdy po 40 g)1/4 szklanki
cukru750 ml
mleka200 g miękkiego
masłaOraz
cukier puder do posypania
masło i
mąka do formyPrzygotowanieCiasto
Masło roztopić w garnku, dodać
wodę i zagotować. Wsypać
mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa.Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać
jajka,
proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm posmarować
masłem i posypać
mąką.Jedną część ciasta wyłożyć łyżką na blachę, następnie za pomocą płaskiej
łopatki (np. silikonowej), rozprowadzić ciasto po blaszce.
Łopatkę co chwilę wkładać do ciepłej
wody aby ciasto za bardzo się nie kleiło. Piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie. Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia!Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka.MasaUgotować budynie: w szklance
mleka rozprowadzić proszki budyniowe i
cukier, resztę
mleka dobrze zagotować, wlać
mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać aż
budyń będzie miał gładką konsystencję. Następnie gotować
budyń przez ok. 1 - 2 minuty aż zacznie bulgotać. Wówczas odstawić z ognia i ostudzić. W trakcie studzenia co chwilę zamieszać aby nie zrobił się kożuch.Miękkie
masło ubijać mikserem przez ok. 2 minuty, aż będzie bardziej napuszone, następnie dodając po łyżce ostudzony
budyń ubijać dalej na puszystą i jasną masę.Powstały krem rozsmarować na jednej części ciasta (na pofalowanej stronie), przykryć drugim plackiem. Odstawić bez przykrycia w chłodne miejsce na 1 godzinę. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem. Ciasto jest już gotowe do podania.