Wykonanie
Tak to jest, jak sę robi wszystko na raz i to jeszcze przy święcie. Nie wyszły mi eklerki wizualnie, ale
smakowo były przepyszne, dlatego wrzucam przepis, a fotki się wymieni następnym razem. Pierwszy raz zrobiłam z kremem innym niż na
maśle i taki bardziej mi odpowiada. Jeśli wolicie lekkie kremy, to musicie spróbowac tego.Składniki: na ciasto (wyszło mi około 25 sztuk):300 ml
wody180 g
masła6
jajek300 g
mąkiWodę z
masłem zagotować, wsypać
mąkę, mieszać najlepiej pałką, aż ciasto
zrobi się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Wystudzić. Dodać
jajka, zmiksować. Przełożyć do szprycy i wyciskać kształt eklerków na papierze do pieczenia, robiąc spore odstępnu, bo ciasta urosną. Piec około 25 minut w 190*C aż będą rumiane. Jeżeli eklerki po wyjęciu z pieca opadną, oznacza to, że są niedopieczone w środku. Po upieczeniu można zostawić je w wyłączonym piekarniku, żeby się dosuszyły. Ostudzone eklerki przekroić na połowę, nadziać kremem i polać
kajmakiem. na krem:3 szklanki
mleka2 opakowania budyniu
waniliowego2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru pudru200 ml kremówkikieliszek
likieru jajecznegoZ
mleka, proszku budyniowego i
cukru ugotować gęsty
budyń, przestudzić. Kremówkę ubić z
cukrem pudrem na sztywno. Miksując
budyń dodać do niego najpierw
likier a następnie kremówkę.dodatkowo:3 łyżki masy kajmakowejKajmak podgrzać w rondelku z wrzątkiem i polać eklerki.