ßßß Cookit - przepis na Pudding bananowo-karmelowy wg Bill'a Granger'a

Pudding bananowo-karmelowy wg Bill'a Granger'a

nazwa

Wykonanie

Z inspiracji "Kuchnia+" - kuchnia australijska
Deser rozpływa się w ustach i pachnie niesamowicie.
Na wierzchu chrupiąca skórka, a środek bardzo wilgotny, na dnie zbiera się sos karmelowy...
Megasłodka uczta dla podniebienia, ilość cukru trochę przeraża, ale raz na jakiś czas można, w końcu mamy karnawał:)
do tego powinien być jakiś sos waniliowy, ale już sobie odpuściłam.
Dobry sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów.
Bardzo łatwe do zrobienia, nie może nie wyjść.
Dość reklamy. Do przepisu.
Ilości podane w filiżankach, ale w tym przypadku możemy zamienić filiżankę na szklankę. Sprawdzone.
Zmieniłam sposób łączenia składników aby ciasto było bardziej puszyste i przez to zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia (jakoś 3 łyżeczki mnie przeraziły). Moje zmiany podane w nawiasie.
Przepis z moją modyfikacją stąd: pudding
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru (dałam zwykły)
3 łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam 1 kopiastą )
2-3 dojrzałe banany ( dałam 1.5 do masy i na wierzch całego w plasterki)
szczypta soli (ważne bo potem nasz sosik karmelowy jest lekko słony:))
3/4 szklanki mleka
85 g roztopionego masła
1 jajko
cukier z wanilią
POLEWA:
1 szklanka wody
3/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki syropu z trzciny cukrowej ( u mnie golden syrup)
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 C (160 C z termoobiegiem). Przygotuj szczelną brytfankę, lub naczynie żaroodporne.
Zagotować składniki polewy.
Odrobinę zmieniłam sposób łączenia składników:
Utrzyj jajko z cukrem na puszystą masę, dodaj rozgniecionego banana, roztopione masło, mleko, wanilię i na koniec mąkę z proszkiem.
Wymieszaj i przelej ciasto do przygotowanej formy. Na wierzchu połóż pokrojonego banana. Zalej wszystko gorącym syropem (polewą), wiem brzmi przerażająco i wygląda na począku, ale tak ma być.
Piecz 30 minut do czasu, aż wyrośnie, będzie złociste i wchłonie większość płynu. Chwilę ostudź i zajadaj ciepły.
Podawaj polany sosem z dna i np. lodami waniliowymi.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/01/pudding-bananowo-karmelowy-wg-bgrangera.html