Wykonanie
Z inspiracji "Kuchnia+" - kuchnia australijskaDeser rozpływa się w ustach i pachnie niesamowicie.Na wierzchu chrupiąca skórka, a środek bardzo wilgotny, na dnie zbiera się
sos karmelowy...Megasłodka uczta dla podniebienia, ilość
cukru trochę przeraża, ale raz na jakiś czas można, w końcu mamy karnawał:)do tego powinien być jakiś sos
waniliowy, ale już sobie odpuściłam.Dobry sposób na wykorzystanie przejrzałych
bananów.Bardzo łatwe do zrobienia, nie może nie wyjść.Dość reklamy. Do przepisu.
Ilości podane w filiżankach, ale w tym przypadku możemy zamienić filiżankę na szklankę. Sprawdzone.Zmieniłam sposób łączenia składników aby ciasto było bardziej puszyste i przez to zmniejszyłam ilość
proszku do pieczenia (jakoś 3 łyżeczki mnie przeraziły). Moje zmiany podane w nawiasie.Przepis z moją modyfikacją stąd:
pudding1 szklanka
mąki1/2 szklanki
cukru pudru (dałam zwykły)3 łyżeczki
proszku do pieczenia ( dałam 1 kopiastą )2-3 dojrzałe
banany ( dałam 1.5 do masy i na wierzch całego w plasterki)szczypta
soli (ważne bo
potem nasz sosik karmelowy jest lekko słony:))3/4 szklanki
mleka85 g roztopionego
masła1
jajkocukier z
waniliąPOLEWA:1 szklanka
wody3/4 szklanki
brązowego cukru1/4 szklanki
syropu z trzciny cukrowej ( u mnie golden
syrup)Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 C (160 C z termoobiegiem). Przygotuj szczelną brytfankę, lub naczynie żaroodporne.Zagotować składniki polewy.Odrobinę zmieniłam sposób łączenia składników:Utrzyj
jajko z
cukrem na puszystą masę, dodaj rozgniecionego
banana, roztopione
masło,
mleko,
wanilię i na koniec
mąkę z proszkiem.Wymieszaj i przelej ciasto do przygotowanej formy. Na wierzchu połóż pokrojonego
banana. Zalej wszystko gorącym
syropem (polewą), wiem brzmi przerażająco i wygląda na począku, ale tak ma być.Piecz 30 minut do czasu, aż wyrośnie, będzie złociste i wchłonie większość płynu. Chwilę ostudź i zajadaj ciepły.Podawaj polany sosem z dna i np.
lodami waniliowymi.