Wykonanie
Składniki, 36 sztuk
Ciasto:250 g miękkiego
masłaszklanka
cukru4
jajka2 i 1/2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 ml
mlekaKrem
maślany:250g
masła500g
cukru pudrułyżeczka ekstraktu
waniliowego ( opcjonalnie)2 łyżki
mlekaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 170 stopni, foremki wyłożyć papierowymi papilotkami.Ciasto:
Masło i
cukier ucieramy na puszystą masę.
Jajka roztrzepujemy widelcem w miseczce i stopniowo dodajemy do masy
maślanej.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą. Na koniec stopniowo wlewamy
mleko.Mieszamy aż ciasto będzie gładkie.Ciasto wyłożyć do foremek, po około jednej łyżce na jedną babeczkę.Piec około 15-20 minut.Wystudzić.Krem
maślany:
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając
cukier puder. Pod koniec dodać ekstrakt
waniliowy i
mleko.Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na babeczki.