Wykonanie
Cześć =) Dziś chciałbym przedstawić przepis na gulasz wieprzowy z
papryką i
pieczarkami, autorstwa mojej dobrej koleżanki - Alicji =)Gulasz, to jedno z najpopularniejszych dań
mięsnych, ponieważ można go przygotować na mnóstwo sposobów i z każdego niemal
mięsa.Dziś zaprezentuję Wam prosty i pyszny gulasz, który doskonale sprawdzi się jako rozgrzewające danie w chłodne dni. Można go podać jako dodatek do rozmaitych
kasz, klusek,
ziemniaków czy
makaronu, a nawet podać gościom po prostu w towarzystwie świeżej i chrupiącej
bagietki.Z podanych składników otrzymacie 5 sycących porcji gulaszu.
Potrzebne będą:- ok. 80 dag
mięsa wieprzowego - u mnie była to
szynka i
łopatka, możecie użyć także
karkówki lub
schabu- ok. 50 dag
młodych i świeżych lub mrożonych
pieczarek- 1 duża
czerwona papryka lub 2 mniejsze- 2 średnie
cebule- łyżka oliwy/dowolny
olej do smażenia - byle jadalny ;)-
przyprawy, u mnie były to: świeżo zmielony
kolorowy pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra,
tymianek,
oregano,
majeranek,
sól + szczypta
kurkumy dla koloru.Sposób wykonania:1) Zaczynamy od pokrojenia
mięsa i
cebuli. Ja
potem wrzucam je na patelnię wraz z łyżką
oliwy extra virgin, do tego
mielę trochę
pieprzu, dodaję trochę startego w palcach suszonego
tymianku i szczyptę
majeranku. Mieszam wszystko i pozwalam
mięsu przejść
przyprawami na czas, kiedy zajmuję się pozostałymi składnikami.2)
Pieczarki staram się kupować zawsze młodziutkie i jasne - takie jak na zdjęciu. Takie
pieczarki nie wymagają właściwie żadnego obierania, po prostu bardzo dokładnie je płuczę, osuszam na sicie i odcinam dłuższe ogonki. Następnie kroję je w plasterki. Jeśli nie uda Wam się kupić młodziutkich
pieczarek, polecam użycie mrożonych, pakowanych już po pokrojeniu w plasterki.
Pieczarki starsze, które w środku ściemniały, nie będą miały po prostu żadnego aromatu.
3)
Paprykę myjemy i kroimy na kawałki, usuwając oczywiście gniazdo nasienne ze środka.4) Wracam do
mięsa - dodaję do niego łyżkę
oleju i przesmażam w patelni na dużym ogniu, aż
mięso i
cebula dobrze się zrumienią. Następnie przerzucam je do dużego rondla, w którym przygotowuję całą potrawę i zaczynam dusić
mięso, dodając potrzebną do tego ilość
wody. WAŻNE! Po przesmażeniu
mięsa, czy każdego innego składnika, patelnię zalewam niewielką ilością
wody i zlewam cały ten płyn z mięsnym/warzywnym smakiem do rondla z całą potrawą. Ten prosty trick stosuje także jeden z moich ulubionych kucharzy - Karol Okrasa :)5)
Pieczarki odparowuję najpierw na patelni ze szczyptą
soli, a następnie przesmażam na niewielkiej ilości
oleju, dzięki
czemu wydobywa się z nich więcej smaku i aromatu. Wrzucam je do rondla z duszącym się
mięsem.6) Doprawiam gulasz słodką i
ostrą papryką.7)
Paprykę przesmażam również do lekkiego zarumienienia, ale odkładam ją w miseczce, ponieważ wrzucona do potrawy wcześniej zupełnie by się rozpadła.
Paprykę dodajemy dopiero wówczas, gdy
mięso jest już miękkie, razem z nią doprawiamy
mięso ostatecznie, dorzucamy
zioła -
tymianek i
oregano, a także mielimy jeszcze trochę
kolorowego pieprzu. Solimy i dorzucamy szczyptę
kurkumy dla koloru.
Smacznego =)