Wykonanie
... z
serii pomysły na sylwestrową zagrychę ;) Ja wiem, że to jeszcze nie
pora na planowanie menu na Sylwestra... wiem, że powinnam teraz "pierniczyć", piec makowce i gotować barszcze. A jednak dziś tak już sylwestrowo, no chyba że jednak zaskoczy nas ten koniec świata;)
A tak
serio to takie szaszłyczki możecie zrobić ze wszystkim - ze
schabu, z dodatkiem
boczku, z
piersią z kurczaka,
cebulką, kolorową
papryką,
brokułem... Moje składniki to tylko propozycja :) Podawać można na ciepło i na zimno.PS. To są szaszłyki w wersji mini, nabijane na zwykłe wykałaczki, ale nie widzę przeszkód, żeby zrobić takie w wersji "maksi" ;)Składniki (12 małych szaszłyczków):- 2-3 plastry
schabu grubości ok. 1,5 cm (takie jak na kotlety, tylko trochę grubsze)- pół
czerwonej papryki- 2 małe
cebulki- 6 małych
pieczarek- dowolne
przyprawy- odrobina
oleju do smażeniaPrzygotowanie:1.
Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na 24 małe kawałki.2.
Pieczarki kroimy na pół,
paprykę na 12 kawałków, a
cebulki w talarki.3. Nabijamy na patyczki do wykałaczek kawałek
mięsa, plasterek
cebulki, kawałek
papryki, połówkę
pieczarki i znowu kawałek
mięsa. Całość posypujemy
przyprawami.4. Smażymy na rozgrzanej patelni (może być grillowa), co jakiś czas obracamy.
Pieczarki i
papryka muszą być miękkie:)Polecam na imprezki:)