Wykonanie
Pin It
Z
czarnuszką pierwszy raz zetknęłam się parę lat temu w Turcji, gdzie na śniadanie podawano pyszny
biały ser z duża ilością
koperku i
czarnuszką właśnie. Takie zestawienie bardzo nam posmakowało, kupiłam więc torebkę tych czarnych ziarenek i
potem w domu podawałam w ten sposób
biały ser. Dzisiaj czarny
kmin, bo tak też nazywa się
czarnuszkę, już bez problemu kupimy w naszych sklepach. I warto stosować ją jako
przyprawę, gdyż te malutkie ziarenka zawierają ponad 100 aktywnych substancji,
między innymi fosfolipidy, fotosterole, flawonoidy, sterole, alkaloidy,
białka i mnóstwo witamin. Oznacza to, że
czarnuszka ma silne właściwości antyzapalne, antyoksydacyjne i antynowotworowe. Możemy ją wsypać do młynka - pieprzniczki i używać jako zdrowy zamiennik
pieprzu. Doskonale smakuje jako dodatek do pieczonego w domu
chleba, dodaje się ja rwónież do duszonych
mięs.
Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:250 g dobrego
białego sera2-3 łyżki
naturalnego jogurtu6
rzodkiewek1 łyżeczka
czarnuszkisól do smaku
koperekWykonanie:
Ser przekładamy do miseczki, dodajemy do niego
jogurt i rozgniatamy wszystko widelcem.
Rzodkiewki kroimy w kostkę, dodajemy do
serka, solimy i mieszamy. Na koniec posypujemy
czarnuszką i
koperkiem.