ßßß Cookit - przepis na Twarożek z czarnuszką

Twarożek z czarnuszką

nazwa

Wykonanie

Pin It
Z czarnuszką pierwszy raz zetknęłam się parę lat temu w Turcji, gdzie na śniadanie podawano pyszny biały ser z duża ilością koperku i czarnuszką właśnie. Takie zestawienie bardzo nam posmakowało, kupiłam więc torebkę tych czarnych ziarenek i potem w domu podawałam w ten sposób biały ser. Dzisiaj czarny kmin, bo tak też nazywa się czarnuszkę, już bez problemu kupimy w naszych sklepach. I warto stosować ją jako przyprawę, gdyż te malutkie ziarenka zawierają ponad 100 aktywnych substancji, między innymi fosfolipidy, fotosterole, flawonoidy, sterole, alkaloidy, białka i mnóstwo witamin. Oznacza to, że czarnuszka ma silne właściwości antyzapalne, antyoksydacyjne i antynowotworowe. Możemy ją wsypać do młynka - pieprzniczki i używać jako zdrowy zamiennik pieprzu. Doskonale smakuje jako dodatek do pieczonego w domu chleba, dodaje się ja rwónież do duszonych mięs.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
250 g dobrego białego sera
2-3 łyżki naturalnego jogurtu
6 rzodkiewek
1 łyżeczka czarnuszki
sól do smaku
koperek
Wykonanie:
Ser przekładamy do miseczki, dodajemy do niego jogurt i rozgniatamy wszystko widelcem. Rzodkiewki kroimy w kostkę, dodajemy do serka, solimy i mieszamy. Na koniec posypujemy czarnuszką i koperkiem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/03/twarozek-z-czarnuszka.html