Wykonanie
Ogórek,
rzodkiewki,
twarożek... Zapowiada się pyszne, wiosenne i zdrowe śniadanie. Ja wiem, że do wiosny jeszcze kawałek a nowalijki nie zawsze są bardzo naturalne, ale nie mogłam się powstrzymać.Wygodnie jeść takie roladki bo można wziąć je po prostu w rękę. Można je podać właśnie na śniadanie, ale także podczas luźnej imprezy, do przegryzienia. Myślę, że będą smakowały niezależnie od miejsca i okazji.
Biały ser jest wdzięcznym produktem do wykorzystania jako baza nadzienia do świeżych warzyw. Można przygotować z niego farsz do
paprykowych łódeczek - równie wdzięcznych przekąsek jak dzisiejsze roladki.Myślami wybiegam już do jutrzejszego śniadania i nastawię wieczorem
bułki. Takie nocne bułeczki bo ciasto wyrośnie kiedy ja
będę smacznie spała a rano tylko szybko je uformuję i upiekę.
Roladki
ogórkowe nadziewane
białym serem z
rzodkiewkami i
zieleninączas przygotowania: ok. 15 minutskładniki:1-2 długie
ogórki typu węże250 g twarogu/sera białego, u mnie półtłustykilka
rzodkiewekgarść
koperkupół garści
szczypiorkukilka łyżeczek gęstej
śmietany albo
jogurtu naturalnegodo smaku -
sól,
pieprz mielony
Jak zrobić roladki z ogórka?
Ogórki powinny być dość proste. Umyłam je i osuszyłam, ale nie obierałam ze skórki. Odcięłam zwężające się końcówki na odcinku ok. 3-5 cm, tak żeby został w miarę jednolicie gruby na całej długości
ogórek. Używając szatkownicy albo tzw. mandoliny ścięłam wzdłuż długie, cienkie plastry. Końcówki i jakieś kawałki z nieudanych pasków pokroiłam drobno.
Zieleninę i
rzodkiewki opłukałam, osączyłam.
Koperek i
szczypiorek posiekałam a
rzodkiewki pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę.
Twaróg przełożyłam do miski i rozdrobniłam widelcem - można zmielić, ale według mnie nie ma takiej potrzeby. Dodałam
zieleninę,
rzodkiewki i drobno pokrojone kawałeczki
ogórka. Wymieszałam. Dodałam nieco gęstego
jogurtu, ale nie za dużo - trzeba kontrolować gęstość masy żeby później nie wypływała z roladek. Doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem - dość konkretnie ponieważ sam
ogórek nie będą doprawiany.Na desce układałam sobie paski/plastry
ogórka, jeden obok drugiego. Na każdy, przy jednym końcu, nałożyłam po czubatej łyżce masy serowej. Delikatnie zwijałam starając się nie naciskać za bardzo żeby masa nie wylazła
bokiem. Gotowe roladki układałam na talerzu.Są gotowe do jedzenia zaraz po przygotowaniu i lepiej żeby nie leżały za długo bo
ogórek zacznie puszczać sok. Jeśli będziecie przygotowywać je na imprezę to można wcześniej pokroić
ogórka i przyrządzić masę, ale same roladki radzę zwijać niedługo przed podaniem osuszając plastry
ogórkowe na ręczniku papierowym.