Wykonanie
            
duży pęczek botwiny (jak małe to dwa)2 
ogórkipół szklanki posiekanego 
koperku2 łyżki posiekanego 
szczypiorkupęczek 
rzodkiewki5 szklanek 
kefiru lub 
naturalnego jogurtupół szklanki kwaśnej 
śmietanysól i 
pieprz, ewentualnie 
cukierbotwinkę wypłukać,posiekać, 
buraczki obrać i pokroić w małą kostkę,włożyć do garnka, zalać niedużą ilością 
wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min,odstawić do ostygnięcia. dodać 
kefir i 
śmietanę z 
kefirem i 
śmietaną,poszatkować 
szczypiorek, 
koperek i pokroić w drobną kostkę 
ogórki i 
rzodkiewkę,posolić do smaku, dodać 
pieprz odstawić na kilka godzin do lodówki.