ßßß Cookit - przepis na chłodnik litewski ...nie tylko na upały

chłodnik litewski ...nie tylko na upały

nazwa

Wykonanie

duży pęczek botwiny (jak małe to dwa)
2 ogórki
pół szklanki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pęczek rzodkiewki
5 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu
pół szklanki kwaśnej śmietany
sól i pieprz, ewentualnie cukier
botwinkę wypłukać,posiekać, buraczki obrać i pokroić w małą kostkę,
włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min,
odstawić do ostygnięcia. dodać kefir i śmietanę z kefirem i śmietaną,
poszatkować szczypiorek, koperek i pokroić w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę,
posolić do smaku, dodać pieprz odstawić na kilka godzin do lodówki.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/07/chodnik-litewski-nie-tylko-na-upay.html