ßßß
Wielkanoc tuż tuż a więc wszędzie pojawiają się już babki i mazurki. Ja postanowiłam w tym roku wypróbować kilka nowych przepisów, zwłaszcza na taka babkę, która chodziła mi już po głowie od jakiegoś czasu. Wyszła pyszna: wilgotna, w sam raz słodka a mak w niej przyjemnie chrupał. Okazała się smaczną odmianą od tradycyjnej babki piaskowej.Składniki:6 jajek200 g masła1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki suchego maku1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z cytrynyszczypta solilukier na wierzchMąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i solą, przesiać. Masło utrzeć na biało a następnie nadal ucierając dodawać cukier a później jajka. Kiedy masa będzie jednolita dodać mąki i mak. Krótko zmiksować. Przełożyć do foremki na babkę (metalową foremkę najpierw wysmarować masłem i wysypać mąką). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut, sprawdzając patyczkiem. Po wystudzeniu polukrować.