Wykonanie
Jeśli ktoś koniecznie chce upiec babkę, a nie bardzo wie jaką, to polecam tą właśnie. Prosta, smaczna i szybka .
Maślana(w oryginalnym przepisie jest
margaryna, ale ja nie używam
margaryny, z różnych powodów), z lekko
cytrynową nutką, puszysta a jednocześnie wilgotna, rozpływająca się w ustach. Nie wiem, jak długo ta bardzo łatwa babka utrzyma swą świeżość, ale sądząc po tempie w jakim jest konsumowana(choć zaledwie godzinę temu wyjęłam ją z piekarnika) nie
doczeka jutra. Babkę można polukrować lub polać
polewą czekoladową albo tak jak u mnie posypać
cukrem pudremWszystkim Wam życzę sensownych Świąt!
5
jajek1 szklanka
cukru250 g
masła2 łyżeczki skórki otartej z
cytryny1/2 szklanki
maki pszennej, przesianej1 szklanka
mąki ziemniaczanej, przesianej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaJajka ubijamy z
cukrem do białości. Dodajemy skórkę otartą z
cytryny. Dodajemy obie
mąki i proszek. Delikatnie mieszamy po czym powoli wlewamy roztopione i wystudzone
masło. Ciasto wylewamy do wysmarowanej
masłem foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st C ok 45 minut, lub do suchego patyczka.Zmodyfikowany przepis z Biblioteczki Poradnika Domowego