ßßß Cookit - przepis na Babka łatwa

Babka łatwa

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś koniecznie chce upiec babkę, a nie bardzo wie jaką, to polecam tą właśnie. Prosta, smaczna i szybka . Maślana(w oryginalnym przepisie jest margaryna, ale ja nie używam margaryny, z różnych powodów), z lekko cytrynową nutką, puszysta a jednocześnie wilgotna, rozpływająca się w ustach. Nie wiem, jak długo ta bardzo łatwa babka utrzyma swą świeżość, ale sądząc po tempie w jakim jest konsumowana(choć zaledwie godzinę temu wyjęłam ją z piekarnika) nie doczeka jutra. Babkę można polukrować lub polać polewą czekoladową albo tak jak u mnie posypać cukrem pudrem
Wszystkim Wam życzę sensownych Świąt!
5 jajek
1 szklanka cukru
250 g masła
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1/2 szklanki maki pszennej, przesianej
1 szklanka mąki ziemniaczanej, przesianej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Dodajemy obie mąki i proszek. Delikatnie mieszamy po czym powoli wlewamy roztopione i wystudzone masło. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st C ok 45 minut, lub do suchego patyczka.
Zmodyfikowany przepis z Biblioteczki Poradnika Domowego
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/04/babka-atwa.html