ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna Cytrynowa Babka Poznańska

Tradycyjna Cytrynowa Babka Poznańska

nazwa

Wykonanie

Przeczytałam gdzieś niedawno, że są 3 podstawowe rodzaje babek: drożdżowa, piaskowa i poznańska. Dwa pierwsze doskonale mi znane, a ten trzeci.......postanowiłam wielkanocnie rozpracować. Sprawa okazała się prostsza niż przypuszczałam, bo wszelkie żródła podają jeden, ten sam przepis. Babka poznańska bazuje na mące ziemniaczanej. Ma więc specyficzną, bardziej kruchą konsystencję niż w przypadku ciasta z samej mąki pszennej. Poza tym jest puszysta i delikatna. Ma również bardzo przyjemny, lekko cytrynowy posmak. Wiem, że wśród Czytelniczek bloga jest grono poznanianek:-). Ciekawa jestem, czy znacie tę babę i czy faktycznie jest ona tradycyjnym wielkopolskim przysmakiem? A może jest poznańska jedynie ze swej nazwy?
źródło: Małgorzata Caprari "Ciasta słone i słodkie"
Składniki na średnią formę babkową z kominkiem:
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
250g masła
4 jaja
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Obydwie mąki przesiewamy do misy miksera wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy jaja, cukier, sok oraz skórkę z cytryny. Całość starannie ucieramy, wolną strużką wlewając roztopione masło. Ciasto przekladamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy ca 40 minut w temperaturze 200C.
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/03/tradycyjna-cytrynowa-babka-poznanska.html