ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

nazwa

Wykonanie

Składniki
Mąka pszenna - 250 g
Cukier - 200 g
Masło - 250 g
Jaja - 4 szt.
Cukier waniliowy - 1 op.
Cytryny - ok 2 szt.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Sól - szczypta
Tradycyjna babka cytrynowa, na pewno szybko zniknie :) Jaja ubijamy z cukrami na jednolitą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie miksujemy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy je do masy lekko ciepłe. Cytryny dokładnie myjemy, skórkę należy zetrzeć na tarce, następnie wyciskamy z nich sok, który razem ze skórką dodajemy do ciasta (w przepisie użyłam jednej cytryny gdyż była ona naprawdę duża i zawierała w sobie mnóstwo soku). Całość miksujemy na gładką masę, a następnie wlewamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok 45 -50 minut.
SMACZNEGO!
Źródło:http://trochesmaku.pl/babka-cytrynowa