ßßß Cookit - przepis na Cytrynowa babka piaskowa

Cytrynowa babka piaskowa

nazwa

Wykonanie

To moja ulubiona babka - bardzo sypka za sprawą dużej ilości mąki ziemniaczanej, o cudownym aromacie cytryny. Zdecydowanie najlepszy przepis. Można upiec również w formie na babkę z kominem.
150g masła
150g cukru
3 jajka
200g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z 1 cytryny
Masło utrzeć z cukrem. Białka oddzielić od żółtek. Do masła dodać żółtka i miksować. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masła. Skórkę cytryny zetrzeć na tarce i wycisnąć sok również dodać do ciasta. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z całością. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, wyłożyć ciasto i piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut do suchego patyczka.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2015/03/cytrynowa-babka-piaskowa.html