Wykonanie
Pieczeń rzymska to praktyczne danie zamiast mielonych kotletów . Pewnie powstało ono z braku czasu lub lenistwa kucharki. To drugie stwierdzenie raczej bardziej do mnie przemawia. Czasami nie mam ochoty na pilnowanie kotletów na patelni, więc pieczeń rzymska jest moim ratunkiem.Tak czy inaczej to wykwintne danie
mięsne jest bardzo popularne i można je przyrządzić z dowolnego
mielonego mięsa. U mnie dzisiaj pieczeń rzymska z
kurczaka podana z pieczonymi
ziemniakami. Pieczeń rzymska uformowana w kształcie bochenka, pieczona na blasze…Można i tak niekoniecznie w foremce do pieczenia.
Składniki:4-6 porcji1 kg mielonego z
kurczaka1
jajko2 łyżki
tartej bułki, czubate2 łyżki posiekanej
natki pietruszki, odrobina do dekoracji6 czubatych łyżek
parmezanu, utartego + 2 łyżki do posypania1
czosnek solo, przeciśnięty przez praskę2 ½ łyżeczki
soli lub wedle smaku1 łyżeczka
pieprzu½ l
pomidorowego sosu, tutaj przepisPieczone
ziemniaki10 dużych
ziemniaków50 g
cheddarświeży
rozmaryn do posypania3 łyżki
oliwysól morska do smaku
Ugotuj
pomidorowy sos z przepisu w linku. Odstaw do wystygnięcia. Wymieszaj składniki na farsz. Dodaj połowę sosu i jeszcze raz wymieszaj. Blaszkę z piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Uformuj pieczeń w kształcie bochenka. Na wierzchu rozprowadź resztę sosu. Wstaw pieczeń do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu i piecz przez 40 minut. Ugotuj
ziemniaki w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedź, lekko ostudź i rozerwij na dwie połówki. Wyjmij blachę z pieczenią, ułóż
ziemniaki wokół pieczeni. Posyp
ziemniaki utartym serem, posiekanym
rozmarynem i ewentualnie
morską solą. Wstaw wszystko do piekarnika.
Ser powinien się jedynie lekko stopić. Wyjmij pieczeń z piekarnika. Posyp resztką utartego
parmezanu i
pietruszką. Podaj pieczeń z pieczonymi
ziemniakami.Polecane przepisyTikka
masala – eksplozja smakówPałki kurczęce w sosie
curryCacciatore co to jest cacciatore?Kotleciki mielone z
kurczaka w
pomidorowym sosieLunchbox i przepis miesiąca