Wykonanie
Bardzo prosty sposób na przygotowanie
szparagów. Niewiele składników, niewiele wysiłku, niewiele pracy, za to wiele smaku.
Szparagi pod chrupiącą pierzynką mogą być lekką wegetariańską przekąską lub dodatkiem do dania głównego, np. grillowanej
ryby.Drugim - po szparagach - kluczowym składnikiem jest
bułka tarta domowej roboty. O mojej właściwie nie można mówić "
bułka", bo przygotowuję ją z czerstwego domowego
chleba. Ścieram na tarce niezjedzone resztki, zostawiam w misce do obeschnięcia, a gdy są już całkiem suche, chowam do słoika. Takie okruszki idealnie nadają się do przygotowania wszelkiego rodzaju "pierzynek" do zapiekania oraz do przyrządzenia spaghetti al pangrattano .
Szparagi zapiekane pod chrupiącą, aromatyczną pierzynką z dodatkiem
jajka na twardoSkładniki250 g
zielonych szparagów (pół standardowego pęczka, kilkanaście sztuk)50 g domowej
bułki tartej2
jajka2 łyżki startego
parmezanupół pęczka
natki pietruszki3 łyżki posiekanego
czosnku bulwiastego2 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine
sól i
pieprz do smakuPrzygotowaniePiekarnik rozgrzać do temp. 210 st. C (grzanie góra-dół).
Jajka ugotować na twardo. Gdy ostygną, obrać i drobno posiekać.
Natkę pietruszki poszatkować.
Szparagom odłamać zdrewniałe końce.Naczynie żaroodporne posmarować
oliwą. Ułożyć
szparagi jeden obok drugiego. Doprawić odrobiną
soli i
pieprzu.W misce umieścić
bułkę tartą, posiekane
jajka,
zioła i
parmezan. Wymieszać. Wlać
oliwę i ponownie wymieszać.
Szparagi przykryć grubą warstwą pierzynki.Wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać ok. 20 minut do czasu, aż pierzynka się zrumieni, a
szparagi zmiękną (ale pozostaną jędrne; należy sprawdzić widelcem).Smacznego!