Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Mazurek -
jajoMazurek klasyczny »Dziś na wytrawnie, zamiast ciasta czy mazurka będzie pasztet z
podrobów i drobiu.Składniki:
bulion warzywny 1 szklanka
wątróbka drobiowa 300 g
pierś z kurczaka 300 g
czosnek 4 ząbki
pieprz biały mielony
sól do smaku
majeranek 1 łyżkaDodatkowo:
marchew 4 szt
seler 100 g
por 100 g
pietruszka 100 g
sól i
pieprz do smakuWykonanie:
Wątróbkę drobiową czyścimy, myjemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z odrobią
soli i
pieprzu. Dodajemy
majeranek 1 łyżkę i
czosnek sprasowany. Chwile mieszamy tak z 15-20 minut do usmażenia.
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy drobno i smażymy na rozgrzanym
oleju z odrobiną
soli i
pieprzu.
Mięso mielimy razem z
podrobami i ugotowaną
marchewką . Dolewamy szklankę
wywaru warzywnego( jak nadal za suche to dodajemy odrobinę jeszcze
wywaru). Foremkę możemy wyłożyć folią spożywczą i wkładamy pasztet. Do lodówki trafia na całą noc. Teraz możemy śmiało na kanapki smarować.
Bulion warzywny:Do garnka wlewamy litr
wody ,dodajemy
listek laurowy i
ziele angielskie. Wkładamy kawałek
selera,
por,
marchew,
pietruszkę,doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie
wywar warzywny.
niedziela, 13 marca 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter