Wykonanie
Bardzo lubię czasem zjeść sobie na śniadanko
chleb z pasztetem. Niestety ilość chemii w tych kupnych ostatnio odstrasza mnie od kupowania w sklepach. Może to i dobrze ponieważ nie ma to jak domowy wyrób. Ten jest tani, szybki i bardzo smaczny . Polecam każdemu amatorowi pasztetu:- 3 udka kurzęcie- 200 g
boczku wędzonego- 60dkg
wątróbki drobiowej- 2
marchewki- 1 duża
pietruszka- duży kawałek
selera- 3
jajka- 3 łyżki suszonego
majeranku- 1 łyżka suszonej
natki pietruszki- 4 duże ząbki
czosnku- 2 łyżki mielonej
gałki muszkatołowej-
sól,
pieprz do smaku-
oliwa do polania wierzchu pasztetuUdka i
boczek wkładamy do garnka, dodajemy obrane warzywa , zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości warzyw i
mięsa. Wyjmujemy wszystko do ostudzenia . Z
wywaru odlewamy mniej więcej szklankę a następnie wrzucamy do reszty na 15 min
wątróbkę. Po tym czasie wyjmujemy i schładzamy z resztą składników.Wszystkie składniki należy dokładnie pokroić,
mięso kurzęcie obrać ze skóry i oddzielić od kości i zmielić w maszynce do
mięsa. ( użyłam sitka jak do mielenia
sera). Do masy dodajemy
jajka, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
zioła, doprawiamy gałką ,
solą i
pieprzem. Jeśli masa jest za sucha dolewamy odlany wcześniej
wywar.Dużą keksówkę wykładamy folią aluminiową i wkładamy do niej masę
pasztetową. Wierzch polewamy
oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra-dół) na około 2 godziny.