ßßß Cookit - przepis na Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię czasem zjeść sobie na śniadanko chleb z pasztetem. Niestety ilość chemii w tych kupnych ostatnio odstrasza mnie od kupowania w sklepach. Może to i dobrze ponieważ nie ma to jak domowy wyrób. Ten jest tani, szybki i bardzo smaczny . Polecam każdemu amatorowi pasztetu:
- 3 udka kurzęcie
- 200 g boczku wędzonego
- 60dkg wątróbki drobiowej
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- duży kawałek selera
- 3 jajka
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do polania wierzchu pasztetu
Udka i boczek wkładamy do garnka, dodajemy obrane warzywa , zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Wyjmujemy wszystko do ostudzenia . Z wywaru odlewamy mniej więcej szklankę a następnie wrzucamy do reszty na 15 min wątróbkę. Po tym czasie wyjmujemy i schładzamy z resztą składników.
Wszystkie składniki należy dokładnie pokroić, mięso kurzęcie obrać ze skóry i oddzielić od kości i zmielić w maszynce do mięsa. ( użyłam sitka jak do mielenia sera). Do masy dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, doprawiamy gałką , solą i pieprzem. Jeśli masa jest za sucha dolewamy odlany wcześniej wywar.
Dużą keksówkę wykładamy folią aluminiową i wkładamy do niej masę pasztetową. Wierzch polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra-dół) na około 2 godziny.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2014/02/pasztet-drobiowy.html