Wykonanie
Składniki4
jajkaSpora
pierś z kurczakaMarchewkaPietruszkaKawałek
poraKawałek
seleraPół pęczka
natki pietruszki1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
koperkuPrzygotowaniePierś gotujemy w krótkiej wodzie (czyli tak aby zakryła zawartość garnuszka) razem z
marchewką, pietruchą,
porem i
selerem. Solimy,
pieprzymy do smaku. Można dorzucić
listek laurowy. Warzywa kroimy aby się szybciej ugotowały. Po około 20-25 minutach składniki na farsz są gotowe. Wszystko wyjmujemy z
wywaru i mielimy w maszynce do
mięsa. Przyprawiamy do smaku według upodobań dosypując
paprykę czy
curry. Farsz gotowy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170-180 stopni.
Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka mieszamy z 1/2 łyżeczki
soli, 1/4 łyżeczki
pieprzu,
majerankiem,
koperkiem a następnie z posiekaną
natką pietruszki i łączymy z
białkami. Masę wykładamy równomiernie na papier do pieczenia i zapiekamy około 10-15 minut. Trzeba uważać aby się nie zarumieniła za bardzo. Masę wyjmujemy i studzimy.
Na zdjęty z papieru płat jajeczny kładziemy równomiernie farsz. Ozdobić można kilkoma listkami
natki. Zaczynamy zawijać. Ma być ścisło - tak aby nie pozostawała żadna wolna przestrzeń. Zawijamy do końca i owijamy folią spożywczą lub aluminiową. Wstawiamy do lodówki. Myślę, że już po godzinie można roladę kroić i będzie odpowiednio zlepiona.
Taka blacha rolady starczyła mi na 3 śniadania więc myślę, że to dobre rozwiązanie gdy nie mamy czasu codziennie na poranne przygotowania kulinarne. Polecam ją z
sosem czosnkowym . Jest zdrowa, niskokaloryczna, sycąca i ślicznie wygląda :)
SMACZNEGO SIOSTRY!