Wykonanie
niezwykle szybka i łatwa w wykonaniuKrem z
pora to klasyk wśród zup krem. Osobiście miałam wątpliwości, czy nam taka zupka posmakuje, bo
por sam w sobie nie jest moim ulubionym warzywem. Bardzo miło się zaskoczyłam, kiedy spróbowałam pierwszej łyżki po zmiksowaniu całości blenderem. Smak naprawdę super, a wykonanie jak to zazwyczaj bywa w zupach krem -
banalne. Polecam ;)
Składniki3 białe części
pora4-5 niewielkich
ziemniaków1,2 litra
bulionu warzywnegowarzywa z
bulionu:
pietruszka,
seler,
marchewka2 ząbki
czosnkusól i
pieprzolej rzepakowy+ opcjonalnie
pieczywo na grzanki
olej rzepakowyWykonanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Pora myjemy, odcinamy liście i kroimy białą jego część w talarki. W garnku przygotowujemy
bulion warzywny. Odcedzamy go, zostawiając 1
pietruszkę,
marchewkę i kawałek
selera. Na głębokiej patelni lub w innym garnku rozgrzewamy nieco
oleju i dodajemy pokrojonego
pora. Kiedy puści nieco
wody, dodajemy
ziemniaki,
czosnek,
pieprz i 2 szklanki
bulionu. Dusimy do miękkości. Wlewamy całość do garnka z
bulionem i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilkę. Ściągamy z ognia i miksujemy całość blenderem na gładka masę. Dodajemy
sól i ewentualnie
pieprz.Podajemy z grzankami lub innym dodatkiem wg. uznania.