Wykonanie
Pyszna, pyszna, pyszna to jedyne słowo, które nasuwa mi się, kiedy myślę o tej zupie. Aromatyczna, sycąca i delikatna. Czego chcieć więcej? Zachęcam wypróbujcie przepis i rozkoszujcie się tak jak my jej smakiem :)Składniki: (na zupę dla 2 osób)1 duży
por - biała część4 średniej wielkości
ziemniaki2 średniej wielkości
marchewkikawałek
pietruszkikawałek
seleraewentualnie dla tych co lubią: ząbek
czosnkupieprzsólolej rzepakowywodaPrzygotowanie:1.
Marchewkę,
ziemniaki,
selera,
pietruszkę obrać ze skórki, umyć, pokoroić i ugotować w wodzie,
wody wlewamy tylko tyle by przykryła warzywa.2.
Pora (jedynie białą część) umyć,pokroić w krążki i udusić na patelni z odrobiną
oleju rzepakowego,pierzu i
soli ewentualnie w towarzystwie
czosnku.3. Uduszonego
pora przełożyć do garnka z ugotowanymi warzywami, zblendować całość tak by miało kremową konsystencję i doprawić do smaku
przyprawami i
oliwą.Zupa jest pyszna. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej
bagietki i grzanek, ale sama ze sobą też broni się smakiem.Jeśli lubicie wyrazisty smak
pora,możecie dodać go więcej, jeśli wolicie delikatny smak zostańcie przy ilości podanej w przepisie.Smacznego :)