Wykonanie
I to nie byle jaka, bo ze świeżego, wiosennego szczawiu! :-) Lekko kwaskowa i sycąca. Najlepiej smakuje z
jajkiem ugotowanym na twardo.
Składniki:trzy duże garści świeżego szczawiu2 średnie
marchewki starte na grubych oczkach1
pietruszka starta na grubych oczkachmały
por pokrojony w półplasterkiząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę3 ziarna
ziela angielskiegoliść laurowy4
ziemniaki pokrojone w kostkę
sól,
pieprz,
czosnek granulowanyłyżka
oleju rzepakowegopół szklanki
mlekajajka ugotowane na twardo,
jogurt grecki i świeży
koperek do podaniaPrzygotowanie:W garnku rozgrzałam
olej i podsmażyłam na nim
marchewkę,
pietruszkę,
pora,
czosnek,
liść laurowy i
ziele angielskie.Podsmażone warzywa zalałam 1,5 l zimnej
wody, dorzuciłam
ziemniaki i gotowałam tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękły (ok. 25 minut).Do
wywaru dodałam umyte, obrane i posiekane liście szczawiu, doprawiłam
solą,
pieprzem i
czosnkiem granulowanym i gotowałam na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.Do gotowej zupy wlałam
mleko i dokładnie wymieszałam.Podawałam z
jajkiem na twardo, świeżym
koperkiem i kleksem
jogurtu greckiego.