ßßß Cookit - przepis na Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

nazwa

Wykonanie

I to nie byle jaka, bo ze świeżego, wiosennego szczawiu! :-) Lekko kwaskowa i sycąca. Najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.
Składniki:
trzy duże garści świeżego szczawiu
2 średnie marchewki starte na grubych oczkach
1 pietruszka starta na grubych oczkach
mały por pokrojony w półplasterki
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
4 ziemniaki pokrojone w kostkę
sól, pieprz, czosnek granulowany
łyżka oleju rzepakowego
pół szklanki mleka
jajka ugotowane na twardo, jogurt grecki i świeży koperek do podania
Przygotowanie:
W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim marchewkę, pietruszkę, pora, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.
Podsmażone warzywa zalałam 1,5 l zimnej wody, dorzuciłam ziemniaki i gotowałam tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękły (ok. 25 minut).
Do wywaru dodałam umyte, obrane i posiekane liście szczawiu, doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i gotowałam na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Do gotowej zupy wlałam mleko i dokładnie wymieszałam.
Podawałam z jajkiem na twardo, świeżym koperkiem i kleksem jogurtu greckiego.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/04/zupa-szczawiowa.html