ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem ze szpinaku

Zupa-krem ze szpinaku

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejna propozycja na zupę-krem, tym razem dla wielbicieli szpinaku.
Składniki:
3 marchewki starte na grubych oczkach
2 pietruszki starte na grubych oczkach
mały kawałek selera starty na grubych oczkach
mały por pokrojony w cienkie paseczki
1 duża cebula pokrojona w kostkę
4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oleju rzepakowego
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
500 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu)
sól, pieprz, ostra czerwona papryka, czosnek granulowany
woda
szklanka mleka
sok z połowy cytryny
Do podania:
jogurt grecki
ziarna słonecznika
Przygotowanie:
1. Świeże warzywa (oprócz ziemniaków) wraz z czosnkiem wrzuciłam na rozgrzany olej, szybko przesmażyłam, po czym doprawiłam solą, pieprzem i papryką.
2. Przełożyłam całość do garnka, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki oraz szpinak i zalałam ok. 1,5 litra letniej wody. Gotowałam na wolnym ogniu przez 40 minut, aż warzywa były miękkie, a zupa zgęstniała.
3. Z przestudzonej zupy wyjęłam liść laurowy i ziele angielskie, wlałam mleko i wszystko zblendowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku solą, pieprzem, sokiem z połowy cytryny oraz czosnkiem granulowanym i ponownie zagotowałam.
4. Zupę podawałam udekorowaną jogurtem greckim i ziarnami słonecznika.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/03/zupa-krem-ze-szpinaku.html