Wykonanie
Dzisiaj kolejna propozycja na zupę-krem, tym razem dla wielbicieli
szpinaku.
Składniki:3
marchewki starte na grubych oczkach2
pietruszki starte na grubych oczkachmały kawałek
selera starty na grubych oczkachmały
por pokrojony w cienkie paseczki1 duża
cebula pokrojona w kostkę4 średnie ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę2 łyżki
oleju rzepakowego3
ziemniaki pokrojone w kostkę3
ziela angielskie1
liść laurowy500 g
mrożonego szpinaku (użyłam brykietu)
sól,
pieprz, ostra
czerwona papryka,
czosnek granulowany
wodaszklanka
mlekasok z połowy
cytrynyDo podania:
jogurt greckiziarna słonecznikaPrzygotowanie:1. Świeże warzywa (oprócz
ziemniaków) wraz z
czosnkiem wrzuciłam na rozgrzany
olej, szybko przesmażyłam, po czym doprawiłam
solą,
pieprzem i
papryką.2. Przełożyłam całość do garnka, dodałam
ziele angielskie,
liść laurowy,
ziemniaki oraz
szpinak i zalałam ok. 1,5 litra letniej
wody. Gotowałam na wolnym ogniu przez 40 minut, aż warzywa były miękkie, a zupa zgęstniała.3. Z przestudzonej zupy wyjęłam
liść laurowy i
ziele angielskie, wlałam
mleko i wszystko zblendowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku
solą,
pieprzem,
sokiem z połowy
cytryny oraz
czosnkiem granulowanym i ponownie zagotowałam.4. Zupę podawałam udekorowaną
jogurtem greckim i
ziarnami słonecznika.