Wykonanie
Pogoda się popsuła, zrobiło się zimno. Postanowiłam więc sięgnąć po danie na rozgrzewkę. Szczerze mówiąc dziwnie się pisze w maju o potrzebie rozgrzewania się. Maj, podobno najpiękniejszy miesiąc w roku. Szczerze mówiąc, po tegorocznej pogodzie stwierdzam, że jest inaczej. Dzisiaj głównym składnikiem zupy jest
ciecierzyca. Oczywiście zapomniałam namoczyć ją na noc. Skutecznym sposobem okazało się jednak moczenie w gorącej wodzie, zmienianej co jakiś czas. Ostatecznie nie było idealnie, ale zupa się udała.Składniki:200 g
ciecierzycy1/2
cebuli1
marchew2 ząbki
czosnku3
ziemniakiolej rzepakowywoda z kostką rosołową/rosół
sólpieprzCebulę i
czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną
oliwę do zeszklenia. Obieramy
marchew i
ziemniaki, drobno kroimy, wrzucamy do
cebuli i zalewamy rosołem/wodą. Dodajemy odsączoną
ciecierzycę. Gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy. Doprawiamy do smaku. Ja posypałam zupę prażonymi pestkami. Bardzo lubię ten dodatek do kremowych zup.Smacznego!