Wykonanie
W najbliższe święta nie może zabraknąć na naszym
stole klasycznego pasztetu, którego nauczyła mnie robić moja mama:)Lista zakupów na 1 pasztet (forma do pieczenia: keksówka)70 dag
łopatki wieprzowej30 dag
surowego boczku25 dag
wątróbki drobiowej2 małe czerstwe
bułki4 średnie
cebule1
marchew1
pietruszkakawałek
selera2
jajkasól,
pieprz,
gałka muszkatołowaŁopatkę wieprzową pokroić w małe kawałki. Przełożyć do garnka, zalać
wodą, dodać obraną
marchewkę,
pietruszkę i
seler. Przykryć i gotować do momentu, aż
mięso będzie miękkie (sprawdzić widelcem).
Mięso i warzywa wyjąć, wystudzić,
wywar zachować.Do
wywaru włożyć pokrojoną
wątróbkę. Gotować ok.5-10 min.Wyjąć.
Boczek pokroić w kostkę,
cebule posiekać. Na patelni usmażyć razem
boczek z
cebulą (jeżeli
boczek jest bardzo chudy dodać odrobinę
masła klarowanego). Przykryć i poddusić.Czerstwe
bułki podzielić na mniejsze kawałki i dołożyć do
boczku, aby zmiękły i przeszły smakiem. Przykryć i dusić jeszcze razem kilka minut. Zdjąć z ognia i wystudzić.Wszystkie wystudzone składniki zmiksować z
jajkami na gładką masę. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i szczyptą
gałki muszkatołowej.Formę natłuścić, obsypać
bułką tartą. Przełożyć masę, wyrównać wierzch. Kilka
razy uderzyć foremką o blat, aby
mięso dobrze się ułożyło.Piec ok. 40-50 min. w 170 st. (grzanie góra- dół) aż wierch pasztetu ładnie się zrumieni.
Smacznego :)