ßßß Cookit - przepis na Pasztet - przepis

Pasztet - przepis

nazwa

Wykonanie

W najbliższe święta nie może zabraknąć na naszym stole klasycznego pasztetu, którego nauczyła mnie robić moja mama:)
Lista zakupów na 1 pasztet (forma do pieczenia: keksówka)
70 dag łopatki wieprzowej
30 dag surowego boczku
25 dag wątróbki drobiowej
2 małe czerstwe bułki
4 średnie cebule
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Łopatkę wieprzową pokroić w małe kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Przykryć i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie (sprawdzić widelcem). Mięso i warzywa wyjąć, wystudzić, wywar zachować.
Do wywaru włożyć pokrojoną wątróbkę. Gotować ok.5-10 min.
Wyjąć.
Boczek pokroić w kostkę,cebule posiekać. Na patelni usmażyć razem boczek z cebulą (jeżeli boczek jest bardzo chudy dodać odrobinę masła klarowanego). Przykryć i poddusić.
Czerstwe bułki podzielić na mniejsze kawałki i dołożyć do boczku, aby zmiękły i przeszły smakiem. Przykryć i dusić jeszcze razem kilka minut. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Wszystkie wystudzone składniki zmiksować z jajkami na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Formę natłuścić, obsypać bułką tartą. Przełożyć masę, wyrównać wierzch. Kilka razy uderzyć foremką o blat, aby mięso dobrze się ułożyło.
Piec ok. 40-50 min. w 170 st. (grzanie góra- dół) aż wierch pasztetu ładnie się zrumieni.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2016/03/Pasztet-przepis.html