Wykonanie
Nazwanie tego pasztety zajęczym to drobne nadużycie, bo w składzie nie ma zające, ale przepyszny pasztet jest upieczony w formie w kształcie wielkanocnego zajączka.
Składniki:½ kg
łopatki wieprzowej2 tylne ćwiartki z
kurczaka1
cebula2
marchewki1
pietruszkaKawałek
seleraŁyżka
masła klarowanego½ łyżki ziarenek
ziela angielskiegoKilka listków laurowych
SólPieprzGałka muszkatołowaMajeranek1 sucha
bułka2
jajkaWykonanie:Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy na dość spore kawałki.
Łopatkę wieprzową kroimy w kostkę. Warzywa i pokrojone
mięso przez parę minut podsmażamy na klarowanym
maśle, w dużym garnku z grubym dnem. Smażymy, ciągle mieszając, do momentu aż
cebula się zeszkli, a
mięso będzie lekko ścięte. Dorzucamy wtedy
listki laurowe i
ziele angielskie, wkładamy ćwiartki z
kurczaka i całość zalewamy gorącą
wodą (
woda powinna przykryć wszystkie składniki). Przykrywamy i gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 2 godziny. W międzyczasie sprawdzamy, czy nie odparowało za dużo
wody i jakby co, to dolewamy tyle wrzątku, żeby wszystkie składniki były przykryte. Po 2 godzinach garnek zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.Wyjmujemy ćwiartki z
kurczaka i dokładnie obieramy
mięso z kości.Nad czystym garnkiem stawiamy durszlak lub sito i przelewamy zawartość garnka z
mięsem i warzywami.
Wywar zostawiamy, jeszcze się przyda. Z sita zostawiamy sobie kawałki
mięsa,
marchewkę i
pietruszkę, a resztę składników (
selera,
cebulę,
listki laurowe i
ziele angielskie) wyrzucamy.
Mięso z kurczaka,
łopatki,
marchewkę i
pietruszkę mielimy. Jak ktoś lubi bardzo delikatny pasztet to można zmielić dwa
razy.Odlewamy sobie jakieś 2 szklanki
wywaru i moczymy w nich suchą
bułkę do momentu aż będzie całkiem miękka. Dorzucamy ją (razem z
wywarem) do zmielonego
mięsa, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem, roztartym w dłoniach
majerankiem i świeżo startą
gałką muszkatołową. Mieszamy, jak pasztet jest za gęsty to dolewamy jeszcze trochę
wywaru. Próbujemy i jak jest już odpowiednio doprawiony to wbijamy
jajka, mieszamy i przekładamy do foremek posmarowanych odrobiną
oleju.Pasztet można upiec w zwykłej keksówce, ale dużo ciekawiej będzie wyglądał na świątecznym
stole jeżeli upieczemy go w silikonowej foremce w kształcie zajączka, kurczaczka, czy
baranka.