Wykonanie
Pasztet z
kaczki jeśli ktoś jeszcze nie robił polecam. Wszystkim smakuje, wyłączając mnie. Nie wiem dlaczego, ale wolę z
kury lub
królika.
SKŁADNIKI
kaczka ok 1, 40 kg.50 dag
łopatki wieprzowej15 dag.
wątróbki drobiowej2 średnie
cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę1
bułka4 - 5
jajekpieprz,
sól do smaku1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej2 ząbki
czosnkuwarzywa:
marchew, ćwierć części
pora, 1 mała
pietruszka, kawałek
selerakilka suszonych
śliwekWYKONANIE
Mięso oprócz
wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla podlać
wodą tak, by je przykryć.Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż
mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się.
Wątróbkę podusić z
cebulką na
oleju - krótko.
Bułkę namoczyć w
mleku.
Mięso,
wątróbkę, warzywa i
bułkę przepuścić trzy
razy przez maszynkę do
mielenia mięsa. Do masy dodać
jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką,
solą i
pieprzem. Dodać wyciśnięty
czosnek. Napełnić połówkę foremki , ułożyć
suszoną śliwkę. nakryć pozostałym farszem. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 C.SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.