ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona klasyczna - przepis

Szynka pieczona klasyczna - przepis

nazwa

Wykonanie

To klasyczna szynka, która zawsze się sprawdza zarówno na ciepło jak i zimno. Przeważnie robię jej większą ilość niż podałam dziś na blogu. Kiedy wystygnie, kroję na kilka grubszych plastrów, podgrzewam na patelni i podaję na ciepło z ziemniakami lub kaszą na obiad. A czasem, kiedy już jest wystudzona, kroję na cienkie plasterki i serwuję ją jako wędlinę na kanapki.
Lista zakupów:
1 kg szynki
siatka wędliniarska
wywar:
2 l wody
2 łyżki soli morskiej
4 listki laurowe
5 sztuk ziela angielskiego
5 sztuk ziaren jałowca
1 łyżka pieprzu ziarnistego
do natarcia:
pieprz mielony
domowa vegeta
2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku
do posypania:
3 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
Szynkę włożyć w siatkę wędliniarską.
Przygotować wywar: do garnka nalać 2 litry wody, włożyć resztę składników, zagotować. Gotować razem ok. 10 min. Wystudzić. Przelać do szklanej salaterki. Włożyć w to szynkę. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny (najlepiej 48 godzin).
Szynkę wyjąć z zalewy i lekko osuszyć ręcznikiem papierowym.
Natrzeć vegetą i czosnkiem. Włożyć do rękawa do pieczenia i podlać 1/3 szklanki wody.
Przygotować kawałek folii aluminiowej w którą zawinie się szynkę po upieczeniu. Prostokąt folii obsypać suszonym majerankiem.
Szynkę piec (grzanie góra- dół) 1 godzinę w 180 st. (na najniższej półce, ponieważ rękaw wysoko urośnie). Przeciąć nożem rękaw i piec jeszcze 5-10 min, aż szynka się ładnie zarumieni.
Wyjąć z piekarnika. Przeciąć siatkę wędliniarską nożyczkami w kilku miejscach i zdjąć. Szynkę przełożyć na folię aluminiową, obsypaną majerankiem. Jeszcze gorącą zawinąć w folię i odstawić do wystygnięcia.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2016/03/Szynka-pieczona-klasyczna-przepis.html