ßßß Cookit - przepis na Łopatka wieprzowa w sosie własnym

Łopatka wieprzowa w sosie własnym

nazwa

Wykonanie

Składniki :
około 60 dag łopatki wieprzowej
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz czarny i ziołowy
cebula, pieprz w ziarnkach, liść laurowy
tymianek, zioła prowansalskie
Przygotowanie :
Umyte mięso, osączyć i pokroić w dość cienkie plastry
Na patelni rozgrzać tłuszcz, mięso obtaczać cienko w mące i kłaść na patelni, smażyć, na końcu usmażyć pokrojoną w pierścionki cebulę
W garnuszku zagotować wodę, wkładać usmażone mięso, dodać liść i kilka ziaren pieprzu
Gotować mięso do miękkości ( u mnie trwało około 30 min), pod koniec gotowania dodać przesmażoną wcześniej cebulę, posolić, dodać do smaku wszystkich wymienionych ziół, zagotować całość.
Moje uwagi:
By sos miał lepszy smak, nie pozbywajmy się z patelni resztek po usmażeniu mięsa, proponuję wlać do patelni małą ilością wody, zagotować i dodać do sosu. Jeśli sos byłby za rzadki możemy dodatkowo przesmażyć na tłuszczu około łyżki mąki i dodać ją do gotującego się sosu.
Sos świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą czy kopytkami.
Dobrym dodatkiem będzie tu np . czerwony buraczek.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/04/opatka-wieprzowa-w-sosie-wasnym.html