Wykonanie
Składniki :około 60 dag
łopatki wieprzowejtłuszcz do smażenia
sól,
pieprz czarny i
ziołowycebula,
pieprz w ziarnkach,
liść laurowytymianek,
zioła prowansalskiePrzygotowanie :Umyte
mięso, osączyć i pokroić w dość cienkie plastryNa patelni rozgrzać tłuszcz,
mięso obtaczać cienko w
mące i kłaść na patelni, smażyć, na końcu usmażyć pokrojoną w pierścionki
cebulęW garnuszku zagotować
wodę, wkładać usmażone
mięso, dodać liść i kilka ziaren
pieprzuGotować
mięso do miękkości ( u mnie trwało około 30 min), pod koniec gotowania dodać przesmażoną wcześniej
cebulę, posolić, dodać do smaku wszystkich wymienionych
ziół, zagotować całość.
Moje uwagi:By sos miał lepszy smak, nie pozbywajmy się z patelni resztek po usmażeniu
mięsa, proponuję wlać do patelni małą ilością
wody, zagotować i dodać do sosu. Jeśli sos byłby za rzadki możemy dodatkowo przesmażyć na tłuszczu około łyżki
mąki i dodać ją do gotującego się sosu.Sos świetnie smakuje z
ziemniakami,
kaszą czy kopytkami.Dobrym dodatkiem będzie tu np . czerwony
buraczek.