ßßß Cookit - przepis na Ravioli z krewetkami

Ravioli z krewetkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: trudne
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (4 głosy)
Krewetki :
1 ząbek czosnku
oliwa
3 gałązki tymianku
30 obranych i oczyszczonych krewetek (kilka zostawiamy do nadzienia)
strączek chilli
Ravioli:
300 g mąki
2 jajka
sól
Nadzienie: 1 pęczek natki pietruszki (pół zostawiamy do sałatki)
1 ząbek czosnku
200 g gęstej śmietany
sól
strączek chilli
krewetki
Sałatka z pomidorów : 5-6 pomidorów
oliwa
20 g małych kaparów
1-2 ząbki czosnku
2 szalotki
skórka cytrynowa
sól
pieprz
30 ml octu balsamicznego
szczypta cukru Sos do ravioli: 2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1 pęczek bazylii
sól
pieprz
Ravioli z krewetkami - sposób przygotowania: Przygotowujemy krewetki: rozgniatamy ząbek czosnku i mieszamy z oliwą. Tymianek drobno siekamy. Dodajemy oczyszczone krewetki, mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Robimy ravioli: mąkę wsypujemy na stolnicę, w środku kopczyka robimy dziurkę, wbijamy do środka jajka i wsypujemy trochę soli. Wyrabiamy na gładkie ciasto i formujemy w kształt kuli. Zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Robimy nadzienie: połowę natki pietruszki wrzucamy do miski, rozgniatamy 1 ząbek czosnku i dodajemy do natki, mieszamy ze śmietaną. Kilka krewetek drobno kroimy i mieszamy z masą. Dosmaczamy solą i drobno posiekaną papryczką chilli. Ciasto na ravioli układamy na stolnicy posypanej mąką, rozwałkowujemy na dwa cienkie placki, dzielimy radełkiem na paski, układamy po łyżce nadzienia. Nakrywamy drugą warstwą ciasta. Formujemy pierożki, boki smarujemy białkiem. Gotujemy ravioli przez 5-6 minut w osolonej wodzie. Tymiankową oliwę przecedzamy przez sitko do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu. Krewetki nadziewamy na patyczki do szaszłyków i wkładamy do gorącej oliwy, przekręcając je. Posypujemy solą i posiekaną papryczką chilli. W tym czasie przygotowujemy pomidorki, myjemy, kroimy w plasterki. Robimy winegret z oliwy, kaparów natki pietruszki i zmiażdżonego czosnku. Dodajemy drobno pokrojone szalotki i startą skórkę cytrynową. Mieszamy wszystkie składniki. Dosmaczamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Na talerzach układamy pomidorki, polewamy sosem. Zostawiamy na 10 minut i dekorujemy listkami bazylii. Robimy sos do polania ravioli. Trochę oliwy mieszamy z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami wody, dodajemy listki bazylii, sól, pieprz. Podgrzewamy w rondelku. Ravioli i krewetki wyjmujemy na talerze i skrapiamy bazyliową oliwą.
Jak zrobić włoskie pierożki ze szpinakiem i ricottą [łatwy przepis]
Na ostro - świętuj Dzień Pikantnych Potraw!
przygotowaniu. Zobacz przepis na Ravioli z krewetkami Źródło: Miesięcznik Kuchnia Berghoff Rondel Silit - Nobile Rondel Silit Rondel Quadro Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Burger pikantny Składniki 50 dag mielonej piersi
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-14240008/ravioli z krewetkami/p