Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)
Krewetki :1 ząbek
czosnkuoliwa3 gałązki
tymianku30 obranych i oczyszczonych
krewetek (kilka zostawiamy do nadzienia)strączek
chilliRavioli:300 g
mąki2
jajkasólNadzienie: 1 pęczek
natki pietruszki (pół zostawiamy do sałatki)1 ząbek
czosnku200 g gęstej
śmietanysólstrączek
chillikrewetkiSałatka z
pomidorów : 5-6
pomidorówoliwa20 g małych
kaparów1-2 ząbki
czosnku2
szalotkiskórka cytrynowasólpieprz30 ml
octu balsamicznegoszczypta
cukru Sos do ravioli: 2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
wody1 pęczek
bazyliisólpieprzRavioli z
krewetkami - sposób przygotowania: Przygotowujemy
krewetki: rozgniatamy ząbek
czosnku i mieszamy z
oliwą.
Tymianek drobno siekamy. Dodajemy oczyszczone
krewetki, mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Robimy ravioli:
mąkę wsypujemy na stolnicę, w środku kopczyka robimy dziurkę, wbijamy do środka
jajka i wsypujemy trochę
soli. Wyrabiamy na gładkie ciasto i formujemy w kształt kuli. Zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Robimy nadzienie: połowę
natki pietruszki wrzucamy do miski, rozgniatamy 1 ząbek
czosnku i dodajemy do
natki, mieszamy ze
śmietaną. Kilka
krewetek drobno kroimy i mieszamy z masą. Dosmaczamy
solą i drobno posiekaną
papryczką chilli. Ciasto na ravioli układamy na stolnicy posypanej
mąką, rozwałkowujemy na dwa cienkie placki, dzielimy radełkiem na paski, układamy po łyżce nadzienia. Nakrywamy drugą warstwą ciasta. Formujemy pierożki, boki smarujemy
białkiem. Gotujemy ravioli przez 5-6 minut w osolonej wodzie.
Tymiankową oliwę przecedzamy przez sitko do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu.
Krewetki nadziewamy na patyczki do szaszłyków i wkładamy do gorącej
oliwy, przekręcając je. Posypujemy
solą i posiekaną
papryczką chilli. W tym czasie przygotowujemy
pomidorki, myjemy, kroimy w plasterki. Robimy
winegret z
oliwy,
kaparów natki pietruszki i zmiażdżonego
czosnku. Dodajemy drobno pokrojone
szalotki i startą
skórkę cytrynową. Mieszamy wszystkie składniki. Dosmaczamy
solą,
pieprzem,
cukrem i
octem balsamicznym. Na talerzach układamy
pomidorki, polewamy sosem. Zostawiamy na 10 minut i dekorujemy listkami
bazylii. Robimy sos do polania ravioli. Trochę
oliwy mieszamy z 2 łyżkami
soku z cytryny i 2 łyżkami
wody, dodajemy listki
bazylii,
sól,
pieprz. Podgrzewamy w rondelku. Ravioli i
krewetki wyjmujemy na talerze i skrapiamy
bazyliową oliwą.Jak zrobić włoskie pierożki ze
szpinakiem i
ricottą [łatwy przepis]Na ostro - świętuj Dzień Pikantnych Potraw!
przygotowaniu. Zobacz przepis na Ravioli z
krewetkami Źródło: Miesięcznik Kuchnia Berghoff Rondel Silit - Nobile Rondel Silit Rondel Quadro Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Burger pikantny Składniki 50 dag mielonej piersiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu