Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Miesięcznik KuchniaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Krewetki black tiger z trzema sosami - składniki:12 krewetek black tigersok z 1 cytrynysól i pieprz . Winegret:5 łyżek czerwonego octu winnego2 szalotkidrobno posiekane1 chilliwypestkowane i drobno posiekane1 mały pęczek kolendry3 łyżki oliwysólodrobina wody Sos cytrynowy:10 dag sklarowanego masłasok z 2 cytrynsólpieprzSos pomidorowo-bazyliowy:2 pomidory obrane ze skóry1 ząbek czosnku1 garść bazyliisól i pieprzKrewetki black tiger z trzema sosami - sposób przygotowania: Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Grillujemy przez 4-6 minut, aż staną się różowe. Podajemy z sosami. Robimy wingret. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Trzymamy w lodówce przez 2 godziny przed podaniem. Robimy sos cytrynowy: roztapiamy sklarowane masło i dodajemy sok z cytryny. Ubijamy na lekką piankę trzepaczką lub blenderem. Na końcu doprawiamy. Sos podajemy ciepły. Robimy sos pomidorowo-bazyliowy: obrane pomidory drobno kroimy i podsmażamy z czosnkiem. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż stanie się ciemnoczerwony. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło.Przepis na hiszpańskie krewetki w czosnku [KUCHNIE ŚWIATA]Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu