ßßß Cookit - przepis na Krewetki z salsą

Krewetki z salsą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot: Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia meksykańska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
24 duże krewetki
8 posiekanych ząbków czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka olej u
sok z 1/2 cytryny
50 g tequili
Sos guajillo:
3 ostre czarne papryki guajillo
8 pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
olej
sól
pieprz
Salsa picco de gallo:
1 posiekana czerwona cebula
3-4 posiekane pomidory
1 posiekana chili
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka listków kolendry
sól
pieprz
Krewetki z salsą - sposób przygotowania: Zrób sos guajillo: usmaż na oleju pół posiekanej cebuli i 3 pokrojone pomidory. Po 5 minutach dodaj resztę składników oprócz guajillo (pomidory i cebulę dodaj w całości), wlej pół litra wody. Gotuj 20-25 minut. Potem dodaj guajillo (też w całości), gotuj 8 minut. Zmiksuj i przetrzyj przez sitko (sos nie musi być gęsty). Przypraw solą i pieprzem. Zrób salsę: wymieszaj składniki, przypraw. Przygotuj krewetki: rozgrzej masło i olej, zeszklij czosnek. Włóż krewetki, wlej sok cytrynowy. Zwiększ ogień, wlej tequilę, podpal. Przypraw solą i pieprzem, jeszcze raz ustaw na małym ogniu. Włóż 7 łyżek salsy. Gotuj 30-60 sekund, mieszając. Dodaj sos guajillo, wymieszaj.Podawaj z sałatką z kaktusa i czerwonym ryżem. Możesz posypać kozim serem i kolendrą.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601811/krewetki z salsa/p