Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot: Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia meksykańskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)24 duże
krewetki8 posiekanych ząbków
czosnku2 łyżki
masła1 łyżeczka
olej usok z 1/2
cytryny50 g tequiliSos guajillo:3 ostre czarne
papryki guajillo8
pomidorów2
cebule3 ząbki
czosnkuolejsólpieprzSalsa picco de gallo:1 posiekana
czerwona cebula3-4 posiekane
pomidory1 posiekana
chilisok z 1/2
cytrynysok z 1
pomarańczy1 łyżka listków
kolendrysólpieprzKrewetki z salsą - sposób przygotowania: Zrób sos guajillo: usmaż na
oleju pół posiekanej
cebuli i 3 pokrojone
pomidory. Po 5 minutach dodaj resztę składników oprócz guajillo (
pomidory i
cebulę dodaj w całości), wlej pół litra
wody. Gotuj 20-25 minut.
Potem dodaj guajillo (też w całości), gotuj 8 minut. Zmiksuj i przetrzyj przez sitko (sos nie musi być gęsty). Przypraw
solą i
pieprzem. Zrób salsę: wymieszaj składniki, przypraw. Przygotuj
krewetki: rozgrzej
masło i
olej, zeszklij
czosnek. Włóż
krewetki, wlej
sok cytrynowy. Zwiększ ogień, wlej tequilę, podpal. Przypraw
solą i
pieprzem, jeszcze raz ustaw na małym ogniu. Włóż 7 łyżek salsy. Gotuj 30-60 sekund, mieszając. Dodaj sos guajillo, wymieszaj.Podawaj z
sałatką z kaktusa i czerwonym
ryżem. Możesz posypać
kozim serem i
kolendrą.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu