Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor drzewniana_wiedzma
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)1 kg
mąki100g
drożdży1 łyżka
cukru6
kabanosów (długich)30 dag
żółtego seragarść czarnych
oliwek6
ogórków konserwowych1/4 i 1/2 szklanki
mleka1/4 szklanki
oliwy z pierwszego tłoczenia2
jajka4 łyżki świeżego
oregano4 łyżki świeżej
bazylii1 ząbek
czosnkusólpieprzciepła
wodaWytrawne
ziołowe bułeczki z niespodzianką - sposób przygotowania: W plastikowej miseczce rozgnieść
drożdże z
cukrem, zalać ciepłym
mlekiem (1/2 szklanki). Przesiać
mąkę, wymieszać ją z łyżką
soli,
ziołami i rozgniecionym ząbkiem
czosnku. Do
mąki dodać wyrośnięte
drożdże i wyrabiać mikserem, dodając stopniowo ciepłą
wodę, a gdy ciasto zacznie odchodzić od
łopatek -
oliwę. Wyrobione ciasto przykryć folią i postawić w ciepłym miejscu na 15 minut. W tym czasie należy pokroić
kabanosy w odcinki długości nieco mniejszej, niż zamierzamy zrobić bułeczki.
Ser pokroić w cienkie plasterki- tyle, ile kawałków
kabanosów, a
ogórka w piórka.
Oliwki pokroić w plasterki. Pozostały
ser utrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miseczki wbić 2
jajka, dodać 1/4 szklanki
mleka i szczyptę
soli - rozmieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placki i pokroić w pasy około 4 cm szerokości. Na plasterek
sera nałożyć
kabanosa i
ogórka, zwinąć w rurkę i ściśle owinąć
ciastem. Trzeba uważać, żeby nie było dziur, bo
ser wypłynie i się zwęgli - psując smak bułeczek. Bułeczki układamy obok siebie na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Kiedy uformowaliśmy już wszystkie, smarujemy je dość dużą ilością
jajek z
mlekiem i czekamy, aż nieco obeschną. Następnie posypujemy
serem,
oliwkami (opcjonalnie -
ziołami) i smarujemy jeszcze raz
jajkiem z
mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 5 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 15 stopniach przez 10-15 minut, po czym zwiększamy temperaturę na maksimum i cały czas obserwując, pieczemy do momentu aż wierzch stanie się złocisty. Można podawać na ciepło.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu