ßßß Cookit - przepis na Wytrawne ziołowe bułeczki z niespodzianką

Wytrawne ziołowe bułeczki z niespodzianką

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor drzewniana_wiedzma
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
1 kg mąki
100g drożdży
1 łyżka cukru
6 kabanosów (długich)
30 dag żółtego sera
garść czarnych oliwek
6 ogórków konserwowych
1/4 i 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 jajka
4 łyżki świeżego oregano
4 łyżki świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
ciepła woda
Wytrawne ziołowe bułeczki z niespodzianką - sposób przygotowania: W plastikowej miseczce rozgnieść drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem (1/2 szklanki). Przesiać mąkę, wymieszać ją z łyżką soli, ziołami i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać mikserem, dodając stopniowo ciepłą wodę, a gdy ciasto zacznie odchodzić od łopatek - oliwę. Wyrobione ciasto przykryć folią i postawić w ciepłym miejscu na 15 minut. W tym czasie należy pokroić kabanosy w odcinki długości nieco mniejszej, niż zamierzamy zrobić bułeczki. Ser pokroić w cienkie plasterki- tyle, ile kawałków kabanosów, a ogórka w piórka. Oliwki pokroić w plasterki. Pozostały ser utrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miseczki wbić 2 jajka, dodać 1/4 szklanki mleka i szczyptę soli - rozmieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placki i pokroić w pasy około 4 cm szerokości. Na plasterek sera nałożyć kabanosa i ogórka, zwinąć w rurkę i ściśle owinąć ciastem. Trzeba uważać, żeby nie było dziur, bo ser wypłynie i się zwęgli - psując smak bułeczek. Bułeczki układamy obok siebie na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Kiedy uformowaliśmy już wszystkie, smarujemy je dość dużą ilością jajek z mlekiem i czekamy, aż nieco obeschną. Następnie posypujemy serem, oliwkami (opcjonalnie - ziołami) i smarujemy jeszcze raz jajkiem z mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 5 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 15 stopniach przez 10-15 minut, po czym zwiększamy temperaturę na maksimum i cały czas obserwując, pieczemy do momentu aż wierzch stanie się złocisty. Można podawać na ciepło.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-20935979/wytrawne+ziolowe+buleczki+z+niespodzianka/p