ßßß Cookit - przepis na Bursztynowa zupa krem z dyni

Bursztynowa zupa krem z dyni

nazwa

Wykonanie

To jak, rozgrzani troszeczkę? Dynie kupione? Do pysznego bursztynowego kremu z dyni najlepsza będzie dynia muskat, inaczej muszkatołowa . Ma piękny, nieco spłaszczony kształt i głębokie, jak wyrzeźbione rowki. Muskaty wydają się niezbyt duże, ale są bardzo ciężkie. Skórka przebarwia się od ciemnej zieleni do koloru piasku. Im jaśniejsza i bardziej piaskowa, tym dynia bardziej dojrzała ciemniejsza w środku. Miąższ ma kolor intensywnie pomarańczowy, jak późne, przepalone bałtyckie bursztyny. Dynia muskat świetnie sprawdzi się w kolorowych zupach i przetworach . Robicie na zimę dynie w occie? Sięgnijcie po dynię muskat, będzie pyszna.
Fantastyczną zupę dyniową jadłam niedawno na konferencji poświęconej zagadnieniom związanym ze stosowaniem środków ochrony roślin. Po konferencji był lekki lunch i podano genialną, absolutnie fantastyczną zupę autorstwa Tomka Królikowskiego, szefa restauracji Słony. Oczywiście musiałam wyciągnąć od niego przepis, bo zupa była zjawiskowa! A jak już zabrałam się do jej przyrządzania, to dodałam co nieco od siebie i oto jest, pyszna, PYSZNA bursztynowa zupa krem z dyni.
Jeśli kupicie dużą dynię muskat (moja miała ponad 8 kilogramów), możecie od razu skroić całą i część upieczcie z bursztynem na tę pyszną zupę, a część solo, tylko lekko skropioną winem. Z tej pierwszej będzie zupa na weekend, a z tej drugie porcji pieczenia zróbcie mus, który w najbliższych dniach przyda się do sernikobrownie z dynią, zupy z mlekiem kokosowym, klasycznego pumpkin pie, do dyniowej szakszuki albo do podania z poranną owsianką. A jak jeszcze zostanie trochę świeżej dyni, zróbcie boskie curry z dynią i mango . Kliknijcie do zakładki dynia (klik) po więcej inspiracji na jesienne dania z dynią.
Bursztynowa zupa krem z dyni jest gładka, aksamitna, gęsta i ma niesamowity smak. Dopiero po powtórnym podpytaniu, Tomek Królikowski zdradził, że na końcu dodaje do tej zupy gorgonzolę. A ja do tego upiłam ją białym winem i doczarowałam tymiankiem z ogrodu. Och, powiadam Wam, wspaniałość! Do zupy nie dodawałam soli, sery i bulion w zupełności wystarczyły, by smaki świetnie się równoważyły. Mniej soli = więcej zdrowia!
3,5kg dyni muskat
250g najlepszej jakości twardego żółtego sera - Bursztyn lub Carski z Hajnówki
500ml śmietanki kremówki 30%
6 szalotek
3 łyżki oliwy z oliwek
200ml białego wina
500ml bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z domowej kostki rosołowej)
gałka muszkatołowa - sporo!
świeżo mielony biały pieprz
150-200g sera gorgonzola
kilka gałązek świeżego tymianku
pestki dyni
Dynię obierz ze skórki, pokrój w sporą kostkę, wyłóż na blachę, posyp startym serem Bursztyn i zalej śmietanka kremówką. Zakryj blachę szczelnie folią aluminiowa i piecz ok 45 minut, aż dynia będzie zupełnie miękka. Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij pokrojone w piórka szalotki, potem zalej je winem i chwilę duś, aż wino nieco odparuje. Upraż na suchej patelni pestki dyni, aż będą złociste. Zmiksuj na gładki krem upieczoną dynię z całym płynem z pieczenia, a także z szalotkami w winie. Dodaj bulion i zagotuj. Dopraw zupę sporą ilością gałki muszkatołowej, listkami świeżego tymianku i białym pieprzem, a potem wmieszaj gorgonzolę i dokładnie wymieszaj aż cała się rozpuści. Podawaj zupę z uprażonymi pestkami dyni i listkami tymianku. Jest pyszna!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2015/10/bursztynowa-zupa-krem-z-dyni.html